Başörtü seni dersten geri bırakır

Başörtü seni dersten geri bırakır

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan öğretim görevlisi, öğrencisini derste daha rahat çizim yapabilmesi için uyardığını iddia etti.

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan öğretim görevlisi, öğrencisini derste daha rahat çizim yapabilmesi için uyardığını iddia etti. Öğrencisinin giydiği 'oldukça geniş pardösüden dolayı çizim sırasında yaşadığı zorluklar nedeniyle hep geri kaldığını fark ettiğini' ileri süren öğretim görevlisi, "Daha rahat çalışabileceğin elbiseler giyin. Bu şekilde cübbe gibi kıyafetlerle rahat çalışamazsın" uyarısında bulunduğunu savundu.

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hakaret ettiği iddiasıyla Danıştay tarafından hakkında "lüzum-u muhakeme" kararı verilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Trabzon Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Nazmiye Aydın'ın yargılanmasına başlandı. Trabzon 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanık Nazmiye Aydın ile şikayetçi öğrenciler Safiye Öksüz ve Hanife Esma Gül Şahin ile tarafların avukatları katıldı. Mahkeme, öğretim görevlisi Aydın hakkında aynı olayla ilgili açılan 2 'hareket' davasının birleştirilmesini karar verdi.

Öğrenciler Safiye Öksüz ve Hanife Esma Gül Şahin daha önce verdikleri şikayet dilekçelerinde belirttikleri iddialarının arkasında olduklarını tekrarladı. Hocasının kendilerine yönelik davranışlarının inançları nedeniyle giydiği kıyafetlerinden dolayı olduğuna inandıklarını savunan Öksüz, kendisinden şikayetçi olduklarını belirtti. Esma Gül Şahin de kılık kıyafet serbestisinin tanınmasına rağmen hocasının bunlara aykırı olarak derslere girmesine engel olduğu ve sınıfta aşağıladığı için şikayetçi olduğunu belirtti.

Sanık öğretim görevlisi Nazmiye Şahin ise yazılı olarak verdiği savunmasında, hakkındaki iddiaları reddederek, kimseye tehdit ya da hakaret etmediğini önü sürdü. Verdikleri eğitim sırasında sağlıklı çalışabilmek için teknik anlamda alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar olduğunu ifade eden Aydın, öğrencinin sanayi dikiş ve kesim makineleri gibi araçları kullanırken kazaya uğramaması ve teknik çizimler sırasında sağlıklı çalışabilmesi için önlemler almak ve uyarıda bulunmanın görevleri arasında olduğunu söyledi.

Kimseye hiçbir şekilde hakaret etmediğini savunan Aydın, öğrencisinin pardösüsünü kast ederek 'cübbeni çıkar' dediği iddialarıyla ilgili de şu ilginç savunmayı yaptı: "Model uygulama teknikleri isimli giysilerin kalıp çizimlerinin yapıldığı bir derste Safiye Öksüz'ün giydiği oldukça geniş pardösüden dolayı çizim sırasında yaşadığı zorluklar nedeniyle hep geri kaldığını farkettiğimde kendisine 'daha rahat çalışabileceğiniz kıyafetler giyin, bu şekilde cübbe gibi kıyafetlerle rahat çalışamazsınız' diye uyarıda bulundum."

Girişimcilik dersi kapsamında okul dışında gidilen konferansa ise öğrencisi Safiye Öksüz'ün başörtülü olarak katıldığına değinen Aydın, o tarihteki yasal düzenlemelere göre ders kapsamında gidilen konferansa öğrencilerin başörtüsü ile katılmanın mümkün olmadığını iddia etti. Aydın, öğrencinin derse devamsızlığından dolayı dönem sonu sınavına alınmadığını kaydetti.

Diğer öğrencisi Hanife Esma Gül Şahin'in iddialarını da reddeden öğretim görevlisi Aydın, kimseye hakaret etmediğini, aşağılamadığını ve ilgilenmez bir tavırda bulunmadığını ileri sürdü. Öğrencisi ise kendisini derste görmemek için bir sütunun arkasındaki iş makinesinde çalıştırdığını iddia etti.

Aydın, 2010-2011 eğitim yılı güz döneminde Yök ve üniversitenin derslere başörtülü öğrenci alımı konusunda yazılı bir talimatının olmadığını önü sürdü. Görevini yasaların kendisine emrettiği çerçevede ve yönetmelikler doğrultusunda yerine getirmeye çalıştığını savunan Aydın, "Yöneticilerimiz 'derse almayacaksınız' dediler almadık, 'alın' dediler aldık. Ben keyfi hiçbir uygulama yapmadım." dedi.

Mahkeme, tarafların ifadelerinin ardından, duruşmayı 2013 yılı Nisan ayına erteledi.

Cihan