Başörtüsü yasağını Facebook'tan yendiler

Başörtüsü yasağını Facebook'tan yendiler

Boğaziçi Ünversitesi'ndeki başörtüsü yasağı şimdilik tatlıya bağlandı. Nasıl mı? Facebook'u yasağı delmek için kullanan başörtülü bir öğrenci sayesinde.

Merve Tunçel'in haberi

Yıllık hazırlığı ve mezuniyet töreni, son sınıfın en heyecanlı dönemleridir. Ama Boğaziçi Ünversitesi'ndeki başörtülü öğrencilerin bu hevesi, az kalsın kursaklarında kalıyordu. Sorun şimdilik tatlıya bağlandı. Nasıl mı? Facebook'u yasağı delmek için kullanan başörtülü bir öğrenci sayesinde.

Boğaziçi Üniversitesi yemyeşil çimleri ve Boğaz'a nazır kampüsüyle olduğu kadar demokratik ortamıyla da ünlüdür. Örtü yasağının en acımasız dönemlerinde bile, Boğaziçi'nde hoşgörü rüzgârı esmekteydi. 'Di' diyoruz çünkü az kalsın bu tablo tarihe karışıyordu. Basına çok fazla yansımasa da, bu yıl başörtülülerin yıllığa 'oldukları haliyle' resim vermeleri engellenmek istendi, dahası öğrenciler mezuniyet törenine de bu şekilde giremeyeceklerdi. Yine '-di' diyoruz çünkü Nagehan Pakdamar öncülüğünde 40 kadar başörtülü öğrencinin sanal âlemde hak arama mücadelesi sonuç verdi. Boğaziçi'nin adına ve tarihine yakışmayacak bir haksızlığın eşiğinden dönülmüş oldu böylelikle.

Boğaziçi'nde başörtü serbestisi biraz da hocaların inisiyatifinde. Bu yüzden uygulamada bölümden bölüme ufak tefek farklılıklar olsa da genel olarak üniversitenin kapısı başörtülülere açık.

Rektör Kadri Özçaldıran'ın göreve başladığı ilk günlerde başörtülü öğrencilerin kampüse girmesi engellenmeye çalışılmış ama okuldaki hemen hemen bütün öğrencilerin tepkisi ve ortak eylemleri sonucu yasaktan vazgeçilmişti. Başörtülü öğrenciler mezuniyet törenlerine de alınıyorlardı, bazen örtüleriyle bazen de bone ya da farklı eşarp bağlama tarzlarıyla. Ancak mezuniyetin en büyük hatırası öğrenci yıllıklarında örtülü fotoğrafa rastlamak mümkün değil. Şimdiye kadar pek sorun edilmemiş bu durum öğrenciler tarafından.

Tüm üniversitelerde katı bir yasak uygulanırken, okula oldukları gibi girebilmenin keyfiyle yıllık ve mezuniyet mevzuuna pek de takılmamış başörtülü öğrenciler. Biri hariç: Okulöncesi eğitim bölümü öğrencisi Nagehan Pakdamar... Bir arkadaşı vasıtasıyla 50 lira vererek yıllığa kaydını yaptırır Nagehan. Bizzat başvurmadığı için yıllık komitesinin 'başörtülü fotoğraflarının idare nezdinde sorun çıkartabileceğine' dair nazik uyarısından habersizdir. Bu yüzden kendisi gibi tesettürlü arkadaşlarından "Acaba başörtülü fotoğrafımızı kabul edecekler mi?" sorusunu duyunca başından aşağı kaynar sular dökülür.

Derslerin son günü olan 27 Mayıs'a kadar her şey yolunda gibidir. Fakat akşam sadece başörtülülere gönderilen bir e-mail gelir komiteden. Rektörlükle yapılan görüşmeler sonucunda başörtülü değil, sadece mezuniyet töreninde takacakları bone vs. gibi aksesuarlarla tekrar fotoğraf çektirmeleri halinde yıllığa girebilecekleri haber verilir bu e-mailde.

Rektör söz verdi

Nagehan, hakkını aramak ve yıllıktaki diğer başörtülü arkadaşlarına ulaşmak amacıyla Facebook'ta 'Nasılsam öyle mezun olurum' adlı bir etkinlik oluşturur. Elinden geldiğince objektif bir şekilde olayın gelişimini aktararak 'bu ayrımcılığı takmadıklarını ve kampüste nasıllarsa mezuniyete de o şekilde gideceklerini' söyler duvarında. İlkin okuldaki örtülülere ulaşmayı hedefleyen bu etkinlik ışık hızıyla yayılır. An itibarıyla katılacak kişi sayısı 5 bini aşmış durumda. Twitter'da da uzun bir süre adından çok bahsedilen konular (trend topics) sıralamasında zirveye oturan bu etkinliğin yaklaşık 3 buçuk milyon kişiye ulaştığını söylüyor Nagehan. Ardından konu haber portalları ve internet sözlüklerine de taşınır.

Çığ gibi büyüyen etkinliğin kurucusu olan Nagehan ve arkadaşlarına son olarak televizyon programlarından da davet gelir. Rektörle görüşme talepleri 'yoğun programı' nedeniyle ilkin kabul edilmeyen öğrenciler, sorunu TV'ye taşımadan bir kez daha rektörle konuşmaya karar verirler. İkinci girişimleri sonuç verir ve Rektör Kadri Özçaldıran öğrencileri bizzat arayarak randevu verir. Ertesi gün Çaldıran'ın odasına giden Nagehan ve bir arkadaşı beklemedikleri bir açıklamayla karşılaşır. Çaldıran, örtüyle ilgili öğrencilere bildirilen kararın kesinlikle kendilerinden çıkmadığını, idareden sorumlu bir kişinin -adı açıklanmamış- bunu yıllık komitesine söylediğini anlatır. Sorunun tamamen bir yanlış anlaşılma ve eksik iletişimden kaynaklandığını dahası kendisinin de öğrencilerin 'nasılsa öyle mezun olmaları' için elinden geleni yapacağını da ekler. Rektörün sözünü teminat kabul eden öğrenciler, memnun ayrılırlar oradan. Yılan hikâyesine dönen mezuniyet ve yıllık sorunu şimdilik çözülmüş gibi görünüyor. Tabii sosyal medyanın da büyük katkılarıyla... Şimdi tüm gözler 30 Haziran'da Boğaziçi'nde yapılacak mezuniyet töreninde.

Zaman