Batı karma eğitimin zararını keşfetti
Kavaklı, gün geçtikçe kız-erkek karışık eğitimin daha fazla zararının keşfedildiğini söyledi
Risale Haber-Haber Merkezi
Eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı, gün geçtikçe kız-erkek karışık eğitimin daha fazla zararının keşfedildiğini söyledi. Kavaklı, Batının ayrı eğitimi teşvik ettiğini vurguladı.
Kavaklıi Batılı ilim adamlarından örnekler verdi:
“Cambrid Üniversitesinde araştırmalar yapan Psikolog Simon Baron Cohen, kız ve erkeklerin yaratılışının farklı olduğunu söylüyor:
“Kadın ve erkek dünyaya farklı beyinlerle geliyor. Erkeklerin beyni, dünyayı sistematik olarak algılıyor. Buna karşılık kadın beyni duyarlılık ve empati yapacak şekilde yaratılmıştır. Kadınlar, konuşma sırasında erkeklere göre daha çok göz kontağı kurarlar. Kızlar, erkek çocuklara göre konuşmaya daha erken başlar, erkekler konuşamama sıkıntısı çeker. Erkekler mekânsal düşünür. Kadınlar dil konusunda daha yeteneklidir. Bugüne kadar cinsiyetleri dikkate alma konusunda çok ihmalkâr davrandık. Erkekler sistemi düşünür, kadınlar empati yapar, başkasının yerine kendini koymayı tercih eder. Kadınlar böyle davranır, çünkü anne karnında farklı programlanmıştır.Kadın ve erkeğe ait tipik özellikler, çocuk dünyaya gelmeden önce şekillendiriliyor, sosyal araştırmacılar bunu kabullenmek zorunda. Yüzlerce çocuğu doğduktan sonra bir dakika gözlemledik. Kız çocukları insan yüzüne daha uzun süre bakar.”(Der Spiegel,25.8.2003)
“Kız çocukları bebeklerle oynuyor, erkek çocuklar arabayla. Dünyada Nobel fizik ödülü alan 168 kişiden sadece ikisi bayan. Almanya’daki fizik profesörlerinin yüzde 4’u kadın.
Buna karşılık kadınlar dil öğrenme ve sözel derslerde daha yetenekli. Beyinin konuşmayla ilgili bölümü kadınlarda yüzde 11 oranında daha fazla nörona sahip. Kadınların beyni günlük 20 bin kelime ile düşünürken, erkek beyni 7 bin kelime ile yetiniyor.” (Der Spiegel, 5.02.2007)
“Erkeklerin beyni kadınlara göre yüzde 9 oranında daha büyük. Amerikalı nörolog Louann Brizendine, yeni kaleme aldığı (Das weibliche Gehirn-Warum Frauen anders sind als Maenner- Kadın Beyni, Kadınlar Neden Farklıdır) adlı eser ile kadın erkek farklılıklarını ele alıyor. Erkeklerin mekânsal düşündüğünü ve kısa sürede geometrik problemleri çözdüğünü söylüyor, buna karşılık kadınların dil yeteneğinin daha fazla olduğunu vurguluyor. Brizendine, insanlara kabiliyetleri yaratılıştan verildiğini, erkeklik ve dişiliğin anne karnında şekillendirildiğini söylüyor. 8. haftadan itibaren beyin erkek veya kız beyni olarak şekilleniyor. Mimari ve mühendislikte erkekler doğuştan kabiliyetli. Erkekler matematik ve fizik alanında kadınlara göre daha yetenekli.
Karma eğitim tartışmalarının bir çok şeyi değiştirdiğini vurgulayan Kavaklı, buna karşılık Türkiye’de tam tersi işler yapıldığını hatırlattı:
1.Almanya’da devlet okullarındaki karma eğitim mecburiyeti 2001 yılında kaldırıldı.
2.Devlet okulları da isteyen veliye kızını ayrı okulda okutma imkânı sunuyor.
3.Kız ve erkeklerin tamamen ayrılamadığı okullarda dil, matematik, fizik, kimya, bilgisayar ve spor gibi kız ve erkeklerin yeteneklerinin farklı olduğu dersler ayrı yapılıyor. Böylece öğrenciler yeteneklerini daha çok geliştiriyor ve hayatta daha başarılı oluyor.
4.Ayrı eğitim yapan özel kız-erkek veya kilise okulları öğrenci akınına uğradı.
5.Amerika’da kız okulları patlama yaşadı. Kız okullarından mezun kızların toplumda daha başarılı olduğu ortaya çıktı.
6.Türkiye’de zamanın Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, özel okullar yönetmeliğinin 41.Maddesini değiştirdi; özel okul, dersane gibi kurumlara da karma mecburiyeti getirildi. El gider Mersin’e Türkiye gider tersine deyimi gerçek oldu.