Bebeğiniz sizi duymuyor mu?
Yeni doğan bebeklerde bazı teşhislerin erken yapılması çocuğun geleceği için hayati önem arz ediyor
Münevver Çakırtaş'ın haberi:
Hayatın ilk aylarında işitmeyen bebeğin davranışlarının duyan bebekle aynı olduğunu söyleyen Dr. Erdil, aileleri uyardı: "Çocuğunuzun ağlaması, gülmesi duydukları an tepki verdiği anlamına gelmiyor. Mutlaka işitme tarama testlerini yaptırın" dedi
Türkiye'de her yıl doğan bin bebekten üçü işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Aileler çocuklarının işitme kaybı sorunu yaşadığı ise fark etmekte güçlük çekiyor. Bebeklerin anne karnındayken bile duyduklarına dikkat çeken Amerikan Hastanesi'nden Odyoloji Uzmanı Ayşen Erdil, bebeklerin doğduktan sonra da sese karşı duyarlılığın devam ettiğini söyledi. Hayatın ilk aylarında işitmeyen bebeğin davranışlarının işiten bebekle aynı olduğunun altını çizen Dr. Erdil, "Her bebek gibi rahat uyurlar. Acıkınca, gazı olunca ağlayabilirler" dedi.
İLK TARAMA TESTİNİ UNUTMAYIN!
Erken dönemde bebeğin işitmesinin normal olup olmadığı ancak yapılan testlerle anlaşılabileceğini dile getiren Dr. Erdil, " Yenidoğan işitme tarama testleri hangi bebeğin işitme testine gereksinimi olup olmadığını ortaya çıkartmak için yapılan bir ön eleme testidir" diye konuştu.
TEKRAR KONTROL ŞART
İlk testin doğumdan sonra yapıldığını aktaran Dr. Erdil, "Bebeğin işitmesi, kulağına verilen sabit bir ses seviyesinde ölçülür. Tarama testlerinden geçemeyen bazı bebeklerin işitmesi normal olabilir ancak ileri derecede ve kalıcı işitme kaybı olma ihtimali de mevcuttur. Bu olasılığa karşı tarama testinden geçemeyen her bebeğin tekrar kontrol edilmesi ve ileri testlerin yapılması gereklidir" ifadesini kullandı.
KONUŞMASI GÖZLEMLEYİN
Çocukların, yeni doğan işitme tarama testinden geçse de sonradan işitme kaybının oluşabileceğini hatırlatan Dr. Erdil, "Konuşmadaki gecikme yani 1 yaş civarında ilk kelimenin söylenmemesi durumunda, yeni doğan işitme taramasından geçmiş olsa dahi ileri işitme testlerinin yapılması gerekiyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuğun dil ve konuşma gelişimini iyi gözlemleyip şüphelendikleri durumda uzmana başvurmasında yarar vardır" şeklinde konuştu.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
İşitme kaybının erken tanı ve tedaviyle büyük oranda önlenebileceğini belirten Dr. Erdil, "İşitme kaybının erken dönemde tespit edilmesi ve rehabilitasyona başlanması, bebeklerin dil yeteneği ve lisan becerilerini kazanabilmesi yani konuşabilmesi için gereklidir. İleriki hayatlarında eğitim, çevreye uyum, zeka, öğrenme becerileri, sosyal ve duygusal gelişim için işitme duyularının doğuştan itibaren normal seviyede olması gerekiyor. Bu beklenmedik durumun sebebi, sonraki gelişimi, takip edilecek yol, hedef ve amaçlar gibi pek çok konuda doktorunuz, Odyoloji uzmanı ve eğitimcilerden yardım alınması gerekecektir" dedi.
NASIL YARDIM ALABİLİRİM?
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğünce tüm yurtta ''Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması'' programı yürütüyor. Şu anda her ilde tarama merkezi bulunuyor.
Bugün