Bediüzzaman beni talebeliğe kabul etti

Bediüzzaman beni talebeliğe kabul etti

Gazeteci M. Şevket Eygi ‘İki kez istişareye uymadım, cezasını çektim’ dedi. Eygi, Bediüzzaman’ın kendisine ‘Seni has bir Nur talebesi kabul ettim’ dediğini söyledi.

Basın dünyasının duayen isimlerinden Mehmed Şevket Eygi, Timaş Kitap kahve’de düzenlenen sohbet toplantısında  Bâbıâli hatıralarını anlattı. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen toplantıya medya ve kültür sanat çevresi yoğun ilgi gösterdi.  Toplantıda Yeni İstiklal Gazetesi’nin çıkarılış hikayesini anlatan Eygi, “O zaman (1960) gazete için 92 bin lira para toplanmıştı, hâlbuki bir gazete için en az 400 bin lira lâzımdı.” diyerek binbir zahmetle gazeteyi çıkarmaya başladıklarını kaydetti.

İlk yazı Sebilürreşad’da  

İlk yazısının Eşref Edib’in yayımladığı Sebilürreşad dergisinde çıktığını belirten Eygi sözlerine şöyle devam etti: “Eşref  Edib benim ilk üstadımdır. Çok kıymetli bir gazeteci yazardı. Daha önce Sırat-ı Müstakim’i çıkarmıştı.”  1960’da Türkiye’den çıktığını, altı seneye yakın bir süre dönemediğini hatırlatan Eygi, “Beyrut’a gittim, 3 ay kaldım, Lübnan karışmıştı. Almanya’ya geçtim. Pasaportla dünyayı dolaştım.” diyerek hayatından kesitler aktardı. Yeni İstiklâl ve Bugün gazetelerinden sonra Büyük Gazete’yi çıkardığını belirten Eygi, “O gazetede bazı tenkitler yaptım, bunlar beğenilmedi, aksine şiddetli eleştiriler aldım.” diyerek kendisine gönderilen mektuplardan bahsetti. Necip Fazıl Kısakürek ile 1943’te ismen tanıştığını belirten Eygi, ‘Ortaköy’deki ortaokuldan dönerken Tophane’den geçiyordum. Bir gün Büyük Doğu afişini gördüm ve Necip Fazıl ismini artık hiç unutmadım’ dedi. Gazetelerinde yazı yazdırdığı Necip Fazıl, Cevat Rifat Atilhan, Mahir İz, Münevver Ayaşlı gibi isimleri muhabbet ve rahmetle anan Eygi,  şunları söyledi: “Üstat Necip Fazıl’la vefatına kadar hep görüştük, dostluğumuz hiç azalmadı. Mahir İz büyük bir şahsiyetti. ‘mürüvvet’ sahibiydi. Yılların İzi isimli hâtıratı çok kıymetlidir. Rahmetli Münevver Ayaşlı ise bana, ‘Beni sen yazar yaptın’ derdi. Çok kültürlü bir Osmanlı hanımefendiydi.”

Bediüzzaman’ı ziyaret

Erzurum’da Mehmed Kırkıncı, Fethullah Gülen, Mustafa Nezihi Polat ve babası Ahmet Polat ile görüştüğünü hatırlatan Mehmet Şevket Eygi, daha sonra İstanbul’da Said Nursi’yi ziyaretini anlattı. Hocapaşa’daki Akşehir Palas Oteli’nde üstadı ziyaret ettiğini söyleyen Eygi, “Üstad benimle biraz sohbet etti ve sonra da ‘Kardeşim bu sohbeti bir ders olarak kabul et. Seni de has bir nur talebesi olarak kabul ettim.’ dediğini nakletti. Mehmet Şevket Eygi, “Ona karşı büyük hürmetim var. Ömrü boyunca İslâm’a, Kur’an’a, imana hizmet etmiştir.” dedi. Son devrin din adamlarından ve kanaat önderlerinden Mehmed Zahit Kotku, Mahmud Efendi, Sâmi Efendi gibi zatları ziyaret ettiğini belirten Eygi, “İstişare önemlidir. Ben hayatım boyunca iki defa istişareye uymadım ve cezasını gördüm. Bütün gazetelerim elimden çıktı, gırtlağıma kadar borca battım. İstişareyi her Müslümana tavsiye ediyorum.” derken yaşadığı acıları, çektiği çileleri, sürgün ve hapis yıllarını anlattı.

Star