Bediüzzaman ve Bekir Berk tiyatroda!

Bediüzzaman ve Bekir Berk tiyatroda!

Bekir Berk'in hayatı ile ilgili oyun var tezgâhta. O vesileyle Bediüzzaman'ın hayatından kesitler sunmak istiyoruz

Ensar Tuna Alatürk'ün haberi:

Bursa Yıldırım Kültür Merkezi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Erdal Göze ve Ayhan Yurdagül, yazıp sahneye koydukları 4 oyunla Cumhuriyet'in öyküsünü anlatıyor. Göze ve Yurdagül, şimdilik sadece yakın illerden gelen taleplere cevap verebiliyor. Gelecek yıldan itibaren yurdun dört bir yanında sahne alabilecekler.

Erdal Göze, Türkiye'de tiyatro yapmanın zor olduğunu anlatıyor. 'Tüketilmişlikten' yakınan Göze, benzer oyunların defalarca sahnelendiğini kaydediyor: "Aynı hikâyeler ısıtılıp ısıtılıp önümüze sürülmüş. Sunanlar da değişmemiş, hep aynı kişiler. Biz de mecburen kurulmuşuz bize layık gördükleri sofraya. Oysa bizim taze hikâyelerimiz, bugün bile yaşanmaya devam eden diri yaşanmışlıklarımız var. Bu yüzden bütün zorluklara göğüs gererek bu yolu seçtik." Ayhan Yurdagül ise çıktıkları yolu, "Sanatla taçlandırılmayı hak eden o kadar güzel işler var ki." sözleriyle tarif ediyor.

Her oyunun bir hikayesi var

Oyunlarında genellikle toplumun hassasiyetlerini yansıtan temalar işlediklerini dile getiren Göze, şöyle konuşuyor: "Yeryüzüne yepyeni bir çehre kazandırmak için yollara düşen eğitim gönüllülerini, fedakârlıklarını yazdık. 'Sevdalılar Düşer Yola' adlı oyunumuzla, kara kıtaya yolları düşen insanları, onların aileleriyle olan münasebetlerini Kenya örneğiyle anlatmaya çalıştık. Çocuklara ve gençlere israfın zararlarını, nimetin değerini vermeye çalıştığımız, 'Bir Pirinç Tanesi' ise ulaştığı nimetlerin kıymetini bilmeyenlerin hikâyesi."

Ayhan Yurdagül'un başından geçen hikâye ise daha ilginç: "Bekir Berk ile ilgili yeni bir oyun düşüncemiz vardı. Biraz bilgi topladık, hayatını araştırdık. Bekir Berk'in davaya nasıl sahip çıktığını yakınlarından dinlemek istiyorduk. Bir gün Bursa Kapalıçarşı'da dolaşırken yaşlıca bir teyze dikildi karşımıza ve 'Bekir Berk'i tanıyor musunuz?' diye sordu. Ardından "Ben eşiyim, Bekir Bey'in unutulduğunu, yeni nesil tarafından artık tanınmadığını düşünüyorum." dedi. Nutkumuz tutuldu. Yurdanur Hanım'a oyun projemizden bahsettik. Elinden gelen yardımı yapabileceğini söyledi."

Genç tiyatrocular, gelecekle ilgili projelerini ise şöyle sıralıyor: "Bekir Berk'in hayatı ile ilgili oyun var tezgâhta. O vesileyle Bediüzzaman'ın hayatından kesitler sunmak istiyoruz. Çocukları da ihmal etmedik. Anne-baba sevgisini, televizyon ve internetin olumsuz yanlarını, adab-ı muaşeret konularını içeren Paytak Penguen Bilo prova aşamasında. Ayrıca senaryosunu bitirdiğimiz sinema projelerimiz de var. Desteklenmesi halinde hayata geçirmeyi düşünüyoruz."

Zaman