Bel ağrıları ihmale gelmez
Bel ağrıları hemen hemen toplumun bütün kesimlerinde görülen bir rahatsızlık.
Fatih Karakılıç'ın Haberi
'Bel ağrıları' denilince bel fıtıklarının akla geldiğini söyleyen uzmanlar, "Bel ağrıları ihmale gelmez. Efor ve hareketle artar. Daha ileriki zamanlarda aynı bacakta uyuşma ve güç kayıpları oluşur. Uygun zamanda ameliyat edilmez ise olay bacağın felci ile sonuçlanır." uyarısında bulunuyor.
Anadolu Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaca, bel fıtıklarının her seviyede olmakla birlikte en çok L 4 -5 denilen aralıkta oluştuğunu söyledi. Karaca, "L5 -5, ve L 3-4 bölgelerinde ise kısmen daha az oluşmaktadır. Hastalığın oluşmasında genetik yapılanmasından başlayarak hastaların yaşam koşulları, beslenme, kötü alışkanlıklar ve çalışma şekli ve mesleki faktörlerin etkili olduğu söylenebilir. Hastalığın başlangıcında, ağır bir cismin veya ağır bir efordan sonra bel ağrısı şikayetleri vardır. Bel ağrısı kalçaya ve zamanla uyluk ortasından bacağa yayılır. Efor ve hareketle artar. Daha ileriki zamanlarda aynı bacakta uyuşma ve güç kayıpları oluşur. Uygun zamanda ameliyat edilmez ise olay bacağın felci ile sonuçlanır. Bu dönemden sonra ameliyat edilmek hastalara pek fayda sağlamaz." dedi.
Hastalığın teşhisinin mutlaka beyin cerrahı, nöroloji veya fizik tedavi hekimlerince yapılmalı ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzde en değerli tanı vasıtamız MR dediğimiz tetkikle yapılmaktadır. Tedavi olarak hastalara istirahat medikal ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gerektiğinde ameliyat edilmektedir. İki önemli kavramı iyi değerlendirmek gerekir. Bunlardan biri her bel ağrısı bel fıtığı değildir, ikincisi ameliyat endikasyonu değerlendirmesinin mutlaka beyin cerrahı uzmanı tarafından yapılmalıdır."