Beş milyon Müslümanın yaşadığı Fransa'da uzun giysi yasağı tartışılıyor
Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın devlet okullarında abaya yasağı uygulanacağını açıklaması tepkiyle karşılandı
Fransa'da devlet okullarında abaya giyilmesinin yasaklanması tartışmaları beraberinde getirdi.
Müslüman derneklerini bünyesinde bulunduran Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Abdallah Zekri, yönetimin kararının yanlış olduğunu belirterek, "Abaya dini bir kıyafet değil, bir tür moda" dedi.
Muhalefetteki sol Boyun Eğmeyen Fransa (La France insoumise) partisinden milletvekili Clementine Autain, durumu "kıyafet polisliği" olarak nitelendirerek kınadı. Autain, bu politikanın hükümetin "Müslümanları saplantılı bir şekilde reddetmesinin" belirtisi olduğunu savundu.
Muhalefetteki sağcı Cumhuriyetçiler partisinin başkanı Eric Ciotto ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek "Okullarımızda abayaların yasaklanması için defalarca çağrıda bulunduk" diye konuştu.
"ABAYA GİYENLERİN ARTIŞINDAN ENDİŞELİYİZ"
SNPDEN-UNSA okul müdürleri sendikasının genel sekreteri Didier Georges, Reuters'e bu hamleyi memnuniyetle karşıladığını ve her şeyden önce ihtiyaç duydukları şeyin açıklık olduğunu söyledi.
Okul müdürlerinin güvenliğine ilişkin endişelerini dile getiren Georges, "Abaya giyen öğrenci sayısındaki güçlü artış bizi endişelendirdi. Bu konuda hakemlik yapmanın bizim değil, devletin görevi olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.
Georges, "Bakanlardan istediğimiz şey şuydu: evet mi hayır mı?" Memnunuz çünkü bir karar verildi. Karar abayaya izin verilmesi yönünde olsaydı da aynı derecede mutlu olurduk." dedi.
"ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ DAHA BÜYÜK SORUN"
SNES-FSU sendikasından Sophie Venetitay, yasağın çocukların dini okullara gitmek üzere devlet okullarından alınacağı anlamına gelmemesini sağlamak için öğrenciler ve ailelerle diyaloğa odaklanmanın kilit önem taşıdığını söyledi.
"Kesin olan şu ki, okullar için asıl sorun abaya değil," diyen Venetitay, öğretmen eksikliğinin çok daha büyük bir sorun olduğunu vurguladı.
Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın selefi Pap Ndiaye, Senato'ya "abayayı yasal olarak tanımlamak kolay değil. Bu bizi idari mahkemeye götürür ve orada kaybederiz" diyerek yasaklama kararı almaya karşı çıkmıştı.
Attal, ülkenin katı laik eğitim yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bazı Müslüman kadınların giydiği abayaları 4 Eylül'den itibaren okullarda yasaklayacaklarını duyurmuştu.
Beş milyon Müslümanın yaşadığı Fransa'da 2004 yılında okullarda başörtüsü ve 2010'da da kamusal alanda tam yüz peçesine yasak getirildi.
euronews
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.