Beyin dalgalarıyla kimlik tespiti
Halihazırda rutin seviyede öneme sahip işlemlerin, kurumların veya sistemlerin güvenliğinin sağlanması parola, şifreleme gibi yöntemlerle yapılırken, önem seviyesi arttıkça parmak izi, göz tarama gibi yöntemlere geçiliyor.
Bildiğimiz gibi halihazırda rutin seviyede öneme sahip işlemlerin, kurumların veya sistemlerin güvenliğinin sağlanması parola, şifreleme gibi yöntemlerle yapılırken önem seviyesi arttıkça parmak izi, göz tarama gibi yöntemlere geçiliyor.
Fakat görülen o ki, Binghamton Üniversite'sinde görevli araştırma ekibi tarafından hazırlanan son çalışmaya göre önümüzdeki yıllarda kullanılacak biyometrik güvenlik önlemi beyin dalgaları olacak.
İlk olarak bilim ekibinin bu kanıya varmasının temel sebebi ise konuya ilişkin yapılan deneye bakalım:
45 gönüllü belirleyen ekip bu katılımcılara içerisinde 75 tane kısaltmanın (örneğin MIT, TBMM, DVD vb. gibi) yer aldığı bir liste sunuyor ve katılımcılar listeyi incelerken ortaya çıkan beyin sinyallerini gözlemleyip beynin kelimeleri okuma ve kavramaya ilişkin reaksiyonlarını değerlendiriyorlar. Ortaya çıkan sonuca göre, her bir bireyin her bir kısaltmaya verdiği tepkiler farklı. Fakat asıl önemli olan bilgisayarın okunan kelimeye istinaden oluşan beyin dalgalarının kime ait olduğu konusunda %94'lük bir isabet oranı tutturması.
Biraz daha açmakta fayda var: Monitöre yansıyan beyin dalgalarından anlaşılıyor ki listedeki kısaltmalardan birisi (örn. MIT) okunduğu zaman herkesin beyni muhakkak diğerinden farklı bir tepki veriyor ve işte bilgisayar hangi tepkinin hangi katılımcıya ait olduğunu oldukça yüksek bir yüzde ile bulabiliyor.
İşte buradan yola çıkan bilim ekibi de beyin dalgalarının önümüzdeki yıllarda başta kimlik tanımı gibi işler olmak üzere özellikle yüksek güvenlik gerektiren sistemlerde kullanılabileceğini belirliyorlar. Bu yöntemin mevcut tüm güvenlik önlemlerinden üstün oluşu ise su götürmez. Çünkü doğrudan kişinin beyin dalgalarına dayanacağından (ve her beynin kavramlara yönelik algısı benzersiz olduğundan) doğrulama gerektiren işlemlerde yanılma payı sıfır olacak.
Dahası aynı zamanda çalınma payı da sıfır olan bir sistemden bahsediyoruz ki şüphesiz en önemli kriterlerden birisi de bu. Ne de olsa günümüzde standart güvenlik şifrelerinin çalınması adeta çocuk oyuncağı haline gelmişken, parmak izi ve retina taraması gibi önlemler dahi bir şekilde aşılabiliyor.
yeni şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.