Bilim ve Teknoloji Üniversitesi her öğrenciye burs veriyor

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi her öğrenciye burs veriyor

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) her öğrenciye başarı durumuna göre değişen oranlarda burs veriyor.

Bilal Öğütcü'nün haberi:

Aylık 100 liradan başlayan burs rakamları bin 500 liraya kadar çıkıyor. Bir kitle üniversitesi olmak yerine az sayıda ancak donanımlı öğrenci yetiştireceklerini ifade eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, neredeyse iş garantili denilebilecek bir sistem kurduklarını kaydetti.

Adana’da ikinci devlet üniversitesi olarak kurulan BTÜ, bu yıl kapılarını ilk öğrencilerine açacak. Yapılanmasını kısa sürede tamamlayan ve geniş bir akademik kadro kuran üniversite, öğrencilere avantajlı şartlar sunuyor. Bu yıl sadece 75 öğrenci alınacak BTÜ’de yönetim, tercih eden bütün öğrencilere ayırım yapmaksızın başarı durumuna göre değişen oranlarda burs verme kararı aldı. Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy’un verdiği bilgiye göre ilk bine giren öğrencilerden tercih edenlere aylık bin 500 TL, bin ile 10 bin arasına giren öğrencilere bin lira burs verilecek. Burs rakamları diğer başarı sıralamasına göre azalarak devem ediyor, son olarak 50 bin ve sonrasına giren öğrencilere ise aylık 100 TL burs veriliyor. Öğrencilerin büyük amfiler yerine 25 kişilik sınıflarda eğitim göreceğine işaret eden Ersoy, her öğrenci ile bire bir ilgilenmek istediklerini ve 50-10 öğrenciye bir danışman vereceklerini söyledi.

Geniş öğrenci kitlelerinin okuduğu bir üniversite yerine az ancak nitelikli insan yetiştirme kararı aldıklarını anlatan Rektör Ersoy, “Tüm bölümlerimize her yıl maksimum 25-30 öğrenci almayı planlıyoruz. Laboratuvarlar ve oluşturulacak altyapı ile uygulamalı eğitim ölçütleri esas alınarak öğrencilerin nitelikli ve donanımlı yetiştirilmesi sağlanacak. Mezunlarımızı diplomalı işsiz olarak değil, aksine ulusal ve uluslararası platformda rekabet edecek nitelikte olmaları üniversitemizin temel hedefi. Bu nedenle de üniversitemizde ikinci öğretim ve yaz okulu açılmayacak.” ifadelerine yer verdi.

BTÜ’de her öğrenci 3. ve 4. sınıflarda birer dönem olmak üzere toplamda bir yıl muhakkak özel sektörde uygulamalı eğitim alacak. Ayrıca uygulama yerleri üniversite tarafından ayarlanacak. “Öğrencilerimize işletmelerde getir-götür işi ve çay servisi yaptırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Gerçek manada meslekleri ile ilgili pratik yapmalarını temin edeceğiz.” diyen Prof. Dr. Adem Ersoy, “Ülkemizde maalesef okulu bitiren hemen herkes mesleğini piyasada öğreniyor. Bu da hem kendisi hem de iş gücü adına büyük bir kayıp. İş dünyasının de en büyük sıkıntısı tecrübeli insan bulmak. İşte biz bunu sağlayacağız. Gençlerimize öğrencilikleri esnasında yeterli pratik eğitimi vererek tam donanımlı, yetişmiş, hazır birer birey olarak göndereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenci merkezli bir üniversite olmayı hedefleyen BTÜ’de yüzde yüz yabancı dille eğitim verilecek. Yurtdışı imkanı da sunan üniversite, Ar-Ge ağırlık bir cazibe merkezi olmayı planlıyor. Bu konuda da iddialı olduklarını vurgulayan Rektör Adem Ersoy, hedeflerini şu şekilde anlattı: “Araştırma ve geliştirmeye, yüksek lisans ve doktora çeşitliliğine önem veren, proje ile beslenen, projeleri ile sadece bilimsel yayın yapmayan, aynı zamanda proje sonuçlarını ekonomiye ve patente dönüştüren, teknolojik ürün üreten üniversite olma yolunda heyecanla ve kararlılıkla çalışıyoruz. Sanayi kuruluşları ve paydaşlarla projeler yapılması sonucu özel sektörün ülkemizde ve dünyada rekabet etmesi ve üniversitemizin teknolojik olarak gelişmesine katkıda bulunacağız.”

Cihan