Bilinçlenen tüketici hakkını hakem heyetinde arıyor

Bilinçlenen tüketici hakkını hakem heyetinde arıyor

Haksızlığa uğrayan tüketiciler artık haklarını hakem heyetlerinde arıyor

Yasin Kılıç'ın haberi

Vatandaş, kapıdan yapılan satışlardan, habersiz aktarma koyan havayolu firmasına, banka aidatlarından elektronik ürünlerde karşılaşılan arızaya kadar birçok aksaklığı tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine taşıyor.

Mağdurlar en çok ayıplı mal ve hizmetten şikâyetçi olurken hakem heyetlerine yapılan başvuruların çoğu tüketici lehine sonuçlanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Tüketici Hakem heyetlerine 1995-2006 yılları arasında 850 bin 26 başvuru yapıldı. Bu rakam 2008'de 105 bin 70, 2009'un ilk 8 ayında ise 83 bin 657 olarak gerçekleşti. Başvuruların yüzde 88'ini ayıplı mal ve hizmetler oluşturdu. Şikâyetlerin yüzde 11'i kapıdan satış, yüzde 1'i ise promosyondan geldi.

"İnsanlar haklarını nasıl arayacağını biliyor artık." diyen Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, hakem heyetlerinin aldığı kararların taraflar için bağlayıcı olduğunu söyledi. Vatandaşların, şikâyete konu olan ürün veya hizmetin bedeli 936 TL'den az ise Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine başvurabildiğini belirtti. Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı avukat Ali Er de, "İnsanlarımızın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi satın aldıkları mal ve hizmetlerde mağdur edilmelerinin önüne geçilmesi bu yönde hakem heyetleri ve diğer kurumların çaba sarf etmesi olumlu bir çalışma. Özellikle 1995 yılında yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun bütün aksaklıklarına rağmen tüketicinin lehine bir kanun. Tüketicilerimize uğradığı haksızlıklar karşısında 'sineye çekmeyin hakkınızı arayın' diyoruz." şeklinde konuştu.

Başvurudan ücret alınmıyor

Ücret talep edilmeyen hakem heyetlerine bizzat başvuru yapılıyor. Şikâyet konusunu içeren dilekçe ve ekinde konuya ait belgeler (fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb.) isteniyor. Dilekçede, satın alınan mal ya da hizmetin ne olduğu, özelliği, ürünün ne zaman teslim edildiği ya da hizmetin ne zaman ve nerede verildiği belirtilmeli. Ne kadar para ödendiği, sorunun ne olduğu yazılmalı. Ayrıca satıcıya durum iletildiğinde neler yaşandığı da dilekçeye eklenmeli. Başvurular en geç 3 ay içinde karara bağlanıyor.
Zaman