Bir damla ve bir dakika ile tonlarca su israfı engelleniyor
Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda oluşan israf yaklaşık 11 milyar liradır
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğini, 2050'de 4 milyara yakın insanın su sıkıntısı çekeceğinin tahmin edildiğini belirterek, boşa akmasının ve gereksiz kullanımının önlenmesiyle su tasarrufu yapılabileceğini söyledi.
Son yıllarda artan kuraklık, su sorununu tüm dünyanın mücadele etmesi gereken en önemli konu olarak öne çıkardı. Türkiye'de de kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı endişeleri artırırken, İstanbul'daki barajlarda su seviyesinin yüzde 20'nin altına inmesi, konunun önemini gözler önüne serdi.
Akgül, Türkiye'nin üç tarafı suyla çevrili bir ülke olmasına rağmen, tatlı su varlığı açısından zengin bir ülke sayılmadığını ifade etti.
Dünyada yıllık ortalama 800 kilometreküp olan yağış miktarının Türkiye'de yaklaşık 643 kilometreküp düzeyinde bulunduğu bilgisini veren Akgül, bu suyun da 274 kilometreküpünün buharlaşarak atmosfere geri döndüğünü, 69 kilometreküpünün yeraltı suyunu beslediğini, 158 kilometreküpünün deniz ve göllere boşaldığını anlattı.
Akgül, bir ülkenin su zengini sayılması için kişi başına yıllık 8-10 bin metreküp su düşmesi gerektiğini aktararak, "Türkiye, 1593 metreküplük kişi başına kullanılabilir su miktarıyla, su zengini bir ülke değildir." diye konuştu.
"Damlatan musluk yılda 3 metreküplük su kaybına sebep oluyor"
Aziz Akgül, yaptıkları bir araştırmaya göre, bireylerin yüzde 51,6'sının 51 ila 100 lira arasında fatura ödediğini, suya ödenen aylık faturanın ortalama 94,80 lira olduğunu, bu rakamın bir önceki yıla kıyasla 15,30 lira arttığını dile getirdi.
Su kullanım alışkanlıklarını belirlemek üzere yapılan bir araştırmaya göre, evlerde su tasarrufu sağlayan sıhhi tesisat ürünlerinin seçilmesi durumunda 4 kişilik bir ailede toplamda 189 bin 800 litre olan yıllık su tüketiminin 84 bin 480 litreye kadar düşebildiğini aktaran Akgül, şunları kaydetti:
"Damlaya damlaya akan bir musluk yılda 3 metreküplük su kaybına sebep oluyor. Bunun her konuta yıllık maliyeti yaklaşık 6 bin lira civarındadır. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda oluşan israf yaklaşık 11 milyar liradır. Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusumuzun yüzde 20'sinin yaptığını tahmin ettiğimizde, ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar lira olmaktadır. Dört kişilik bir ailenin her üyesinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su tasarrufu sağlanmaktadır. Türkiye'de her 4 kişiden birinin aşırı su tüketimine karşı herhangi bir önlem almadığı ve su israfına duyarsız olduğu görülmektedir."
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.