Bir Müslümanın evinde olması gereken 7 şey
Bir Müslümanın evinde olması gereken 7 şey
1- Kıble tayinin doğru yapılması, tahminlere dayanarak ibadet edilmemesi gerekir.
Yeni bir eve taşınılacak olduğunda yapılması gereken ilk şey kıble tayinidir. Namaz kıldığını bildiğimiz komşulara sormalı, câminin yerini tahmini olarak düşünmeli ve en son teyit etmek için pusula veya kıbleyi gösteren mobil uygulamalardan yararlanmalıyız.
2- Tuvalet ve yataklar kıbleye doğru olmamalıdır.
Yeni inşaatlarda kimi zaman dikkat edilmeyen bir husus tuvaletlerin kıble yönüne doğru yapılabilmesidir. Bir ev alırken muhakkak bu durumu sorgulamalı ve ona göre karar almalıyız. Aynı şekilde yatakların yönünün kıbleye doğru olmaması, uyurken ayakların kıbleye uzatılmaması açısından edebe uygun olandır.
3- Erkek ve kız çocuklarının odası 7 yaşlarından itibaren ayrılmalıdır.
Öncelikle bir Müslümanın evinin gücü nispetinde de olsa yeterli büyüklükte olması gerekir. Eğer eldeki imkânlar çocuklara ayrı oda vermek için yeterli değilse ve aynı evde hem oturma odası hem salon bulunuyor ise oturma odası hem erkek çocukların yatacağı hem de bir misafir gelince haremlik-selamlık oturmaya uygun olacak şekilde düzenlenmelidir.
4- Haremlik selâmlık oturulmalıdır.
Osmanlı’dan günümüze kalan ve bazı ailelerin hâlen devam ettirdiği güzel bir haslet haremlik-selâmlık oturmaktır. Evdeki herhangi bir insana namahrem birinin bulunduğu bir misafir gelince hanımların ve erkeklerin ayrı oturmaları hem sohbetleri hem de giysileri ve hareketleri ile rahat olmaları açısından uygun olandır.
5- Mümkünse abdest için ayrı bir yer olmalıdır.
Eğer bir evi satın almadan bir düzenleme yapma imkânımız var ise tuvaletin bulunmadığı bir yerde abdest alınacak bir yer yapılması çok iyi olur. Ne yazık ki hassasiyetlerimizi kaybetmeye yüz tuttuğumuz şu devirde böyle bir imkân herkesin elinde bulunmayacağı için en azından abdest alırken klozet kapağının kapalı olmasına ihtimam göstermeliyiz.
6- Yeterli büyüklükte bir kütüphane Müslüman bir evin baş tâcıdır
Müslüman bir çocuğun oyun çağından itibaren resimli kitaplardan tutun evleneceği çağa kadar edinmesi gereken tüm İslâmi bilgileri barındıran kitapların yer aldığı zengin bir kitaplık bir evde muhakkak olmalıdır. Bu kitaplık anne-babanın okuyor olduğu kitaplara ek olarak ilk defa çocuk sahibi olduklarında çocuğun her yaşına uygun kitapların peyderpey alınması ile tamamlanabilir.
7- Hatırlatıcılar
Bir Müslüman olarak ne kadar farz ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışıyor olursak olalım zaman zaman gaflete düştüğümüz, hassasiyetlerimizin hafiflediği zamanlar olmaktadır. Böyle durumlarda ihtiyacımız olan şey hatırlatıcılardır! Hatırlatıcılar bir evin belli bir bölümünde pano gibi düzenlenen bir alanda olabileceği gibi anne babanın izni dahilinde evin çeşitli bölümlerinde de yer alabilir. Hatırlatıcı bir kağıda yazılmış bir not, bir poster veya evin duvarına asılmış bir tablo olabilir. Hatırlatıcıların muhteviyatı; o evin veya ümmetin genel sorunlarını çözüme dair sünnet-i seniyyeden tavsiyeler, kişiliğimizi ve ibadet hayatımızı düzeltmemiz için ayet-i kerimelerden bölümler, her zaman motive olmamız için de büyük İslâm âlimlerinin sözlerinden oluşabilir.
Yeni Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.