BM'nin 'Kadın Birimi' varmış, başındaki şahıs Gazzeli kadınlar hakkında konuşmuş

BM'nin 'Kadın Birimi' varmış, başındaki şahıs Gazzeli kadınlar hakkında konuşmuş

Gazzeli kadınlara hiç bir faydası olmayan, terör devleti israilin soykırımını engellemeyen sözler...

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İcra Direktör Yardımcısı Sarah Hendriks, Gazze'de sığınaklarda yaşamak zorunda kalan kadın ve çocukların yeterli gıda, su, sıhhi malzeme ve mahremiyetin olmadığı kalabalık ortamlarda hayatta kalma mücadelesi verdiklerini kaydederek, bu sığınaklarda çalışan tuvaletlerin bile bulunmadığını ve bunun insanların sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

BM Kadın Biriminin verilerine göre "Gazze'de yaklaşık 1800 kadının çatışmalar ve saldırılar sonucu dul kaldığını, yaklaşık 744 bin kadının ise yerlerinden edildiğini" aktaran Hendriks, "Bu çatışmanın kadın ve kızlar üzerindeki etkisi kelimelerle anlatılamayacak seviyeye ulaştı. Bütün çatışmalarda görüldüğü gibi, kadınlar bu olaylardan orantısız şekilde etkileniyor. Eğer bu olaylardan sağ çıkarlarsa tedavi olmaları yıllar sürebilir." ifadelerini kullandı.

İNSANİ YARDIM SİSTEMİ "ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE"

Hendriks, olaylardan önce günde 500 tırın geldiği Gazze Şeridi'ndeki insani yardım sisteminin "çöküşün eşiğinde" olduğunu belirterek, bölgedeki temiz su, gıda, ilaç ve yakıt ihtiyaçlarının her geçen gün artığını özellikle hastane ve su arıtma sistemlerinin yakıt tedarikine bağlı olduğuna dikkati çekti.

Gazze'de yaşayan kadınlar, kızları ve ailelerinin "ölüm ve hayal dahi edilemeyecek yoksullukla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini, hamile ve çocuk bakmak zorunda olan kadınların ise birçok zorlukla karşılaştığını ifade eden Hendriks, BM Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine atıfta bulunarak, abluka altındaki Gazze'de "50 bin kadının bulunduğunu, bu kadınlardan 180'inin her gün doğum yaptığını ve yüzde 15'inin doğum ile hamileliğe bağlı ek tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu" belirtti.

Hendriks, Gazze'de 14 hastane ve 45 sağlık merkezinin kapanmasının ardından kadınların "sığınaklar, evler, molozların ortası veya aşırı kalabalık sağlık merkezleri" gibi uygun olmayan ortamlarda tıbbi sorunlar ve enfeksiyon riski ile doğum yapmak zorunda kaldığını belirterek, "Bu kadınlar, sağlık tesislerinin işlevsel çalışamaması ve hayat kurtarıcı malzemelerin eksikliği nedeniyle güvenli doğum hizmetlerine erişimde büyük zorluklarla karşılaşmaktadır." ifadesini kullandı.

Gazze'deki kadınların temiz tuvaletlere ve hijyen ürünlerine erişimleri olmadığı için tıbbi ve psikolojik sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceklerini belirten Hendriks, "Gazze'de bu kabusu yaşayan tüm kadınlar ve kızlar adına, acil insani ateşkes çağrısında bulunmaya devam ediyoruz. Temel malzeme ve hizmetler ile Gazze'ye ve Gazze üzerinden engelsiz insani yardım girişine izin verilmeli ve tüm rehineler serbest bırakılmalıdır." şeklinde konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.