Bu camide çocukların dokunulmazlığı var
Çocukların camiye gelerek cemaatle kaynaşmaları ve rahat etmeleri için muhtelif yerlere "Bu camide çocukların dokunulmazlığı var" yazılı afişler asan imam hatip Yusuf Belge, vaazlarında da sık sık uyarılarda bulunuyor.
İzzet Taşkıran'ın haberi
Üsküdar Ferah Merkez Camisi'nde, çocukların camiye gelerek cemaatle kaynaşmaları ve rahat etmeleri için muhtelif yerlere "Bu camide çocukların dokunulmazlığı var" yazılı afişler asan imam hatip Yusuf Belge, vaazlarında da sık sık uyarılarda bulunuyor.
Yaz dönemi kurslarında Kur'an-ı Kerim'in tecvitli okunmasından, namazın tadil-i erkan ile kılınmasına, müezzinlikten güzel ilahi okumaya kadar bir dizi eğitim alan çocuklara esnafın katkılarıyla harçlık, şekerleme ve çikolata verilerek, camiyi daha çok sevmeleri ve benimsemeleri amaçlanıyor.
Ferah Merkez Camisi Yaptırma, Yaşatma ve Eğitim Derneği Başkanı Mahmut Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul 2. sınıftan lise çağındakilere kadar çocuklara hizmet verdiklerini söyledi.
Onlara camiyi sevdirmek için çalıştıklarını ifade eden Yıldız, "Hediye haberi mahallede yayıldıkça talebe sayımız sürekli artıyor" dedi.
Cami ile cemaatin birlik ve beraberlik içinde çalışabileceğini herkese gösterdiklerini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Yusuf Belge Hocamız Adapazarı'ndan camiye ilk geldiğinde çıkardığı bu slogana cemaat çok şaşırdı. Meğer hocamız, camiye gelen çocuğun kendi babası da olsa ona camide karışamaz, çocuklar namazı, Kuran'ı, küçük yaşlarda camiyi sevsinler diye bu sloganı koydurmuş. Daha sonra bu slogan çok tuttu. Uygulamadan sonra her namazda 30-40 baba varsa 20-30 da çocuk oluyor.
Babalarla çocuklar, dedelerle torunlar beraberce namaz kılıyorlar. İnşallah diğer camilere de bu etkinlikler numune olur."
- "Camide onlara kızmak yok"
Yaz kursu eğitmeni Kemal Kelek de camiye gelen çocuklara hoşgörülü davrandıklarını belirterek, "Çocuklara camide kızmak asla yok. Önlem olarak, namazlarda çocukları ayrı ayrı olarak, büyüklerin arasına yerleştiriyoruz" dedi.
Cami cemaatinden emekli Nail Taş camide yetişkinlerin de dini eğitim aldığını, Kur'an-ı Kerim'i tecvitli okumayı burada öğrendiğini anlattı. Taş, "Bazı yaşlılarda 'camide sadece Allah kelamı konuşulur, dünyalık konuşulmaz' şeklinde bir anlayış oluştuğu için camilerde çocuklar devamlı susturuluyor. Ama Allah'a şükür ki bu camide artık böyle bir şey olmuyor" diye konuştu.
- "Çocukları hoş görmek lazım"
Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, çocukların yazları cami ve Kur'an kurslarında hem dini bilgileri öğrenme hem de bazı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılma imkanına kavuştuklarına işaret etti.
Çocukların yarının büyükleri olduğunu söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:
"Böyle olunca çocukların eğitimlerinin en sağlıklı bir şekilde yapılmasına azami dikkat sarf ediyoruz. Bunun içinde çocuklara nasıl davranılacağı, çocukların camide nasıl karşılanacağı da var. Cami ya da kurslara gelen çocuklardan yaşça büyük insanlarımıza da bu mesajı iletmeye çalışıyoruz. Camideki yetişkinler çocuklara karşı daha hoşgörülü, daha sevecen bir yaklaşım içinde olsunlar istiyoruz. Çünkü çocuk yaşının gereği olarak camide kurallara uyma konusunda yeterli özeni gösteremeyebilir. Her şeyi bir oyun çerçevesinde algılayabilir. Bunu da normal karşılamak ve çocukları hoş görmek lazım."
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.