Bu özellik mü'minin ruhunu olgunlaştırıyor

Bu özellik mü'minin ruhunu olgunlaştırıyor

Kamil bir mü’min, gö­nül in­sa­nı­dır. Mer­ha­met ve di­ğer­gâm­lık, onun en be­lir­gin vas­fı ve ta­bi­at-i as­li­ye­si­dir. Mer­ha­met, mü’minin kal­bin­de hiç sön­me­yen bir ateş gi­bi­dir. İn­san rû­hu­nun ula­şa­bi­le­ce­ği ol­gun­luk zirvesine...

Hiz­met eh­li olan mü'min, Ce­nâb-ı Hakk’ın Rah­mân ve Ra­hîm es­mâ­sı­nı ge­re­ği gi­bi te­fek­kür ede­rek, hiz­met ver­di­ği her varlığa kar­şı şef­kat ve mer­ha­me­ti esas al­ma­lı­dır. Zira hiz­met, mer­ha­met işi­dir. Bü­tün gü­zel­lik­ler, mer­ha­met, şef­kat ve te­vâ­zû ile ya­pı­lan hiz­met­le­rin ne­ti­ce­sin­de el­de edi­lir.

MÜTEVAZİ İNSAN GERÇEK HİZMET EHLİDİR

Mer­ha­me­tin en be­lir­gin alâ­me­ti ise in­fak­tır. Bu ba­kım­dan hiz­met eh­li, ay­nı za­man­da cö­mert ol­ma­lı­dır. Zira yük­sek ah­lâkî va­sıf­lar, birbirini ta­mam­lar. Mer­ha­met­li in­san cö­mert, cö­mert in­san mü­te­vâ­zı, mü­te­vâzı in­san ise ger­çek hiz­met eh­li olur.

Pey­gam­ber Efen­di­miz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“Allah Te­âlâ cö­mert­tir, ih­san sahi­bi­dir; cö­mert­li­ği sever. Yine O, güzel ah­lâ­kı se­ver…” bu­yur­muş­tur. (Süyûtî, el-Câmi, I, 60; Tirmizî, Edeb, 41/2799)

KİBİRLİ İNSAN HİZMETTEN UZAKTIR

Buna mukâbil kötü ahlâk ve çirkin vasıflar da birbirine bağlıdır. Nitekim merhamet ve şefkat mahrumu bir insan cimridir. Cimri insan kibirli, kibirli insan da hizmetten uzaktır.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş,  Erkam Yayınları

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.