Cahil telâkki ettiğin o kâfirler, âlimler sırasına dahildirler
Günün Risale-i Nur dersi
Bismillahirrahmanirrahim
Bakara Sûresi 28. âyetin tefsiri tefsiri
S - Onlar, birinci ölüm ile bir hayatı bilirlerse de, Allah’tan olduğunu bilmezler, inkâr ederler. İkinci hayat ile Allah’a rücuu zaten inkâr ederler.
C - Cehli izale edecek deliller zahir iken o veçhile cehil denilmemesi, belâgatin kaidelerinden biridir. Buna binaen, birinci mevt ile birinci hayatın etvar ve ahvâline yapılan dikkat, Sânii ikrar ve tasdik etmeye icbar eder. Ve aynı zamanda evvelki hayat ve mematın Allah’tan olduğunu bilmek, ikinci bir hayatın olacağına da zihni ikna ve icbar eder. Hal böyle iken, cahil telâkki ettiğin o kâfirler, âlimler sırasına dahildirler.
كُنْتُمْ’deki hitaptan, onların âlem-i zerratta dahi bir nevi vücut ve taayyünleri olduğu anlaşılıyor. Yoksa o zerrat, tesadüfle rastgele muayyen cisimleri teşkil edemez.
1 اَمْواَتًا tâbiri, 2 لَمْ يَكُنْ شَيْئاً مَذْكُورًا’in meâline imâdır.
3 ﴾فَاَحْيَاكُمْ﴿ Bu ف tâkip ve ittisali ifade eder. Yani, mâkabliyle mâbadinin arasında mesafe olmayacaktır. Halbuki burada, mevt ile hayat arasında uzun bir mesafe vardır. Evet, fakat bu ف Sânii ispat eden delillerin menşeine işarettir ki, o zerratın hiç bir vasıta ve esbab olmaksızın cemadiyetten hayvaniyete def’aten intikal etmesi, zihni, Sânii ikrar etmeye mecbur eder. Ve keza, o zerrat, mevat halinde iken vaziyetleri sabit olmadığından, şe’nleri ve iktizaları, fasılasız tâkiptir.
1 : Ölüler.
2 : “Adı anılmaya değmez birşeydi.” İnsan Sûresi, 76:1.
3 : “Sizi diriltti (dünyaya getirip hayat verdi).” Bakara Sûresi, 2:28.
Bediüzzaman Said Nursi
İşaratü'l-İ'caz