Çakmaklı'yı unutmama günü

Çakmaklı'yı unutmama günü

Beyazıt Meydanı, her zamanki gibi kalabalık. Öğle namazı çıkışı hareketlilik biraz daha artıyor

Yavaş yavaş Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne ilerleyip kapısından giriyoruz. Kütüphanede pek alışık olunmayan bir telaş ve gürültü hakim. Duvarlardaki eski Türk filmlerine ait afişler, duyurular davetlilere sinema salonundaymış hissi veriyor.

Ve gazete kupürleri: "Yücel Çakmaklı, 'Kendini Arayan Adam'la setlere dönüyor.", "Yücel Çakmaklı hayata veda etti", "Halkın gönlünde Yücel'di"...

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden, 'milli sinema akımı'nın öncüsü Yücel Çakmaklı, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen bir programla anıldı. Geçtiğimiz gün İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde gerçekleşen toplantıya Çakmaklı'nın pek çok mesai arkadaşı, yakın dostu ve izleyicileri katıldı. Mehmet Nuri Yardım'ın yönettiği toplantı, Nevzat Bayhan'ın deyimi ile aslında ne bir 'anma' ne de bir 'hatırlama' toplantısıydı. Bu sefer arkadaşları ve sevenleri onu 'unutmamak, hatırda tutmak' için bir araya geldi. Mikrofona ilk gelen Üstün İnanç, çocukluk yıllarında başlayıp devam eden dostluklarını anlattı. Ardından Mesut Uçakan söz aldı. "Mü'min mü'minin aynasıdır." hadisinden yola çıkarak, "Yücel ağabey benim aynamdı." diyen Uçakan, "Gençliğimizde onu çok eleştirdik, bazen beğenmedik. Biraz olgunlaşınca güzel yanlarını görmeye başladık. Zamanında biz onu eleştirsek de aynısını o bize yapmadı. Hep hoş gördü. Dostluğunu hiç eksiltmedi." dedi. Toplantıda Nazif Tunç, Ulvi Alacakaptan, Mehmet Uyar, İbrahim Başer, Reha Yeprem, Ragıp Karadayı, Yaşar Alptekin gibi pek çok isim Çakmaklı ile ilgili hatıralarını paylaştı.
Zaman