Camilere kadınlara özel düzenleme yapılacak
İstanbul Müftülüğü, kadınların cami çilesine son verecek önemli bir adım attı.
Şehirdeki 3 bin 94 camiyi denetime alan müftülük, ibadethanelerin kadınlara uygun olup olmadığını araştırmak için 60 kişilik ekip kurdu. Eksiklikleri en kısa sürede gidereceklerini söyleyen Müftü Çağrıcı, "Kadınların camiye girdiğinde kendini bir kenarda değil, camide hissetmesini istiyoruz." dedi.
Büyük şehirlerde kadınların en büyük sorunlarından biridir camilerde namaz kılmak. Uygun abdesthane ve alnı secdeye koyacak temiz mekân bulmak çoğu zaman çileye dönüşür. Uzun zamandır dillendirilen bu sorun sonunda resmî makamlarda yankı buldu. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, camilerde kadınlara yer açacak projenin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanacağı müjdesini verdi. Çağrıcı, kadınların özel abdest alabileceği ve namaz kılabileceği yerlerin oluşturulmasına yönelik projeyi 60 kişilik bir ekibin yürüttüğünü söyledi.
Günümüzde çoğu kadının sosyal hayat gereği vaktinin önemli bir kısmını evlerinin dışında, alışveriş ve seyahatte geçirdiği bir gerçek. Kadınların da erkekler gibi camide ibadet etme hakkına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, bu konuda çeşitli düzenlemeler yaptıklarını kaydetti. "Camilerde kadınlara hizmet verecek kısımlar öncelikle namaz kılınabilecek yerler olacak." diyen Çağrıcı, "Bunun yanı sıra lavabo, tuvalet ve abdest alabilecekleri yerler ihtiyaçları karşılayacak şekilde olmalı. Bunun için biz de projeyi kadınların ihtiyaçlarına uygun yapıyoruz." ifadelerini kullandı. İstanbul'da cami sayısının 3 bin 94 olduğunu dile getiren Çağrıcı, "Bu camilerimizden özellikle son zamanlarda inşa edilenler, kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılmıştır. Tarihi camilerimizin çoğu ne yazık ki bu imkândan mahrumdur." dedi. Öncelikle camilerin kadınlara hizmet açısından durumunun ne olduğunun belirleneceğini ifade eden İstanbul müftüsü, "Bunun için biz ilk defa araştırma yaptık ve uygulamaya koyduk. 30 ekip oluşturduk. Her ekip, bir kadın ve bir erkek görevlimizden oluşmaktadır. Mayıs ayı bitmeden camilerde kadınlarla ilgili hizmet şartları nedir, tespit edilecek." diye konuştu. Bazı camilerde kadınlara ayrılan bölümlerin 'dışlanmışlık hissi' verdiğini anlatan Çağrıcı, "Kadının, caminin bir tarafına itilmesi, ne yazık ki geleneğin dine galip gelmesinin, eski erkek egemen kültürün dini etkilemesinin bir sonucudur." dedi.
Zaman