Dr. Cemil ŞAHİNÖZ
Avrupa Vize Sorunu: Türk Vatandaşlarını Nasıl Etkiliyor?
Son yıllarda, Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine seyahat etmesi giderek zorlaşıyor. Vize alma prosedürleri karmaşıklaşırken, randevu bulmak ve başvuruyu tamamlamak da oldukça zor hale geldi. Bu durum, iş seyahatleri, aile ziyaretleri ve turizm gibi çeşitli alanlarda Türk vatandaşlarını olumsuz etkiliyor.
Vize Randevularına Erişememe Sorunu
İstatistikler, vize randevusu isteyen Türk vatandaşlarının tahminen sadece %10 ila %15'inin randevu alabildiğini gösteriyor. Bu durum, vize başvurusu yapmak isteyenlerin büyük bir kısmının randevu dahi alamadan süreci sonlandırmak zorunda kalmasına yol açıyor. Bundan dolayı ticari faaliyetler, eğitim ve sağlık gibi alanlarda da önemli gecikmeler ve aksaklıklar yaşanıyor.
Reddedilme Oranlarındaki Artış
Pandemi sonrası dönemde, Türk vatandaşlarına verilen vize red oranlarında da artış gözlemleniyor. 2022 yılında red oranı %15,7 iken bu oran 2023 yılında %16,1'e yükseldi.
En Fazla Reddeden Ülkeler
2023 yılında Türk vatandaşlarına en fazla vize reddi uygulayan ülkeler şunlardır:
- Estonya: %42,5
- Danimarka: %39,4
- Almanya: %20,6
- Yunanistan: %16,5
- Fransa: %15,5
- İtalya: %9,4
- İspanya: %8,1
- Bulgaristan: %7,8
Gerçek rakam daha yüksek
Bunlar, vize için başvurup da, reddedilenlerin oranları. Bir de randevu alamadıkları için başvuramayan kişiler var. Bunların sayısı belli değil. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, vize için başvurmak isteyenlerin sadece %10 ila %15´i randevu alabiliyor. Dolayısıyla randevu dahi alamayanları da hesaba katarsak, çok az sayıda kişinin vizesinin kabul edildiğini görüyoruz.
Red Sebepleri
Almanya Yabancılar Dairesi yetkilileri, Türk vatandaşlarına vize reddedilmesinin üç temel sebebini şu şekilde açıklıyor:
Personel eksikliği: Pandemiden sonra personel eksikliği olduğunu, bundan dolayı çok sayıda gelen başvuruların işleme alınamadığı belirtiliyor.
Siyasi Tercihler: Bazı ülkelerin, siyasi nedenlerden dolayı Türk vatandaşlarına vize verme konusunda daha katı bir tutum sergilediği düşünülüyor.
Mülteci Akışı: Bazı Avrupa ülkeleri, Türkiye'den turist, ziyaret veya başka bir sebepten dolayı gelenlerin, vizelerinin süreleri dolduktan sonra dönmediklerini ve mülteci statüsü almaya çalışarak Avrupa'da kalmaya çalıştığı endişesini dile getiriyor. Bu endişe, vize red oranlarının artmasında bir etken olarak görülüyor.
Mülteci başvuruları
Yeri gelmişken kısaca Türkiye´den Almanya´ya mülteci başvurularına da değinelim. Bu konuda da ciddi bir artış var.
2022 senesinde Suriye´den 44 bin 394 kişi, Afganistan´dan 28 bin 635 kişi ve Türkiye´den 19 bin 857 kişi Almanya´ya mülteci başvurusu yapmış.
Bu rakam 2023´te ciddi bir şekilde artmış, Suriye´den 104.000 kişi, Türkiye´den 62 bin 624 kişi ve Afganistan´dan 53 bin 582 kişi mülteci olarak başvurmuş.
2024´ün ilk 5 ayında ise Türkiye´den 12 bin 363 kişi başvuru yapmış.
Yani Türkiye´den Almanya´ya mülteci başvuruları çok yüksek seviyede ilerliyor.
Sonuç
Avrupa vize sorununun Türk vatandaşları üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Bu sorunun çözümü için Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapıcı bir diyalog kurulması ve vize prosedürlerinin kolaylaştırılması gerekiyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.