Çin malı deri ürünler mantar yapınca Türk derisine ilgi arttı
Çin malı deri ürünlerinin kalitesiz olduğunun anlaşılması Türkiye'deki dericilerin yüzünü güldürdü
İsmail Avcı'nın Haberi
Çin malı deri ürünlerinin kalitesiz olduğunun anlaşılması Türkiye'deki dericilerin yüzünü güldürdü. 35 yıldır deri giyim üzerine üretim yapan Viva Deri'nin sahibi Behçet Balık, tüketicilerin kısa sürede Uzakdoğu menşeli ürünlerden elini çektiğini söyledi. Balık, "Türkiye'de deri giyime meraklı bir kitle var. Bunlar ucuz olduğu için ithal edilen deri ürünlerine yöneldi. Ancak çok geçmeden bu ürünlerin Türkiye'deki deri firmaları kadar sağlam üretim yapmadıklarını gördü." dedi.
Türk deri ürünlerinin hak ettiği değeri Deri Tanıtım Grubu'nun gayretleriyle kısa sürede bulduğunu anlatan Balık, tüketicinin Türk deri ürünlerinin kalitesiz taklitlerinden kısa sürede ayırt ettiğini kaydetti. Balık, Türkiye'nin Uzakdoğu deri ürünleri için son yıllarda iyi bir pazara dönüştüğünü ancak kimi Uzakdoğu menşeli ürünlerin sağlık açısından son derece sakıncalı kimyasallarla üretildiğine dikkat çekti. AB ülkelerinde kabul görmeyen ürünlerin Türkiye pazarına sokulduğunun altını çizen Balık, bu ürünlerin solunum yetmezliği, mantara gibi pek çok hastalığa yol açtığının belgelendiğini vurguladı.
Uzakdoğu menşeli ürünlerin Türkiye'de satıldığını ancak tüketicilerin eski kadar ilgi göstermediğini anlatan Balık, "Türkiye'de yıllık yaklaşık 1.8 milyar dolar olan deri ve deri ürünleri ithalatının, 570 milyon dolarlık kısmı ayakkabı, 54 milyon doları konfeksiyon, 722 milyon dolarlık kısmı ham deri, 425 milyon dolarlık kısmı da çanta ve saraciye ürünlerinde gerçekleşiyor. Dünya'nın en kaliteli deri ürünlerinin üretildiği ülkemizde tablo şaşırtıyor. Ancak bir yılda rakamlarda ciddi düşüşler yaşandığına inanıyorum. " ifadelerini kullandı.
Kalitesiz ithal ürünlere karşı yerli ürünlerin farkını ortaya koymak büyük gayret gösterdiklerini anlatan Balık, derideki kalite farkının çok rahat anlaşıldığını söyledi.