Çocuklar günün 6 saatini oturarak geçiriyor

Çocuklar günün 6 saatini oturarak geçiriyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, obezite eğilimiNin çocuklarda ‘alarm verici’ düzeye geldiğini söyledi.

İlyas koç'un haberi:

 Bunun en önemli sebebinin fiziksel hareketsizlik olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Bakanlığımızın yaptığı bir araştırmada, 6-11 yaş grubu çocuklarımızın TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirdiği ortalama sürenin 6 saat olduğu belirlenmiştir.” dedi.

“Anne ve babalara seslenmek istiyorum. Ülkemizde hızla artan çocuk obezitesinin önüne geçmek ancak sizin çabalarınız ile mümkün olacaktır. Çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen sürelerin kısaltılarak, spor ve fiziksel aktivite saatlerinin uzatılması konusunda sizlere büyük görev düşmektedir. Sizler de evlatlarınıza örnek olacak şekilde sağlık için hareket edin.”

Türkiye genelinde kadınların yüzde 87’sinin, erkeklerin ise yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Müezzinoğlu; depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktiviteyi önerdiklerini ifade etti. Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, “Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir. 5-17 yaş grubu ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır.” diye konuştu.

Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl dünyada 35 milyon insanımız hayatını kaybetmekte. Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gerekli. Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir.”

Zaman