Çocuklar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Çocuklar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Afrika’daki son 60 yılın en büyük açlık felaketinde çoğu çocuk onbinlerce kişi hayatını kaybederken, dünya yardım konusunda hala yavaş.

Afrika’daki son 60 yılın en büyük açlık felaketinde çoğu çocuk onbinlerce kişi hayatını kaybederken, dünya yardım konusunda hala yavaş. BM “Yardımda gecikilirse felaket 6 bölgeye sıçrar” açıklaması yaptı.

Afrika boynuzu ülkelerinde yaşanan son 60 yılın en büyük kuraklık ve kıtlığı bölge ülkelerindeki yaklaşık 12 buçuk milyon insanın hayatını tehdit ediyor. Başta afetten en çok etkilenen Somali halkı olmak üzere insanlar Kenya Dadaab ve Etiyopya Dolla Ado mülteci kamplarına doğru akın ediyor. Ülkede şu ana kadar bir buçuk milyon insanın evlerini terk ettiği belirtiliyor. Somali ve çevresinde yaşanan kıtlık ve kuraklık sorununun çözümüne destek vermek amacıyla sivil toplum örgütleri de harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’ın koordinasyonu ile başlatılan yardım çalışmalarına hız verildi.

Yeryüzü Doktorları’ndan seferberlik

Yeryüzü Doktorları, yüzyılın en büyük iklim felaketinden etkilenen 12 buçuk milyon insana temel sağlık ve gıda yardımı yapmak için seferberlik başlattı. Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, hayat paketi adını verdikleri 150 liralık gıda paketinin bölgedeki 6 kişilik ailenin bir aylık beslenme ihtiyacını karşılayacağını belirtti.Karaman, “Bölgede 1 Ağustos itibarıyla 7 buçuk milyon insan evlerini terk etmiş durumda.Kamplara her gün bin üç yüz kişi katılım sağlıyor. Uzun yollardan gelen bu insanlar kamplara kayıt için bekliyor. Uzun yollar kat ediyorlar ve bu yolculuk sırasında can verenler oluyor” diye konuştu. Kamp bölgesinde sıcak iftar yemekleri de dağıtmaya başladıklarını ifade eden Karaman, eczacıların da yardımı ile bölgeye ilaç ve tıbbi yardım da göndereceklerini belirtti. Bölgede sağlık merkezi kuracaklarını aktaran Karaman, ambulans ve mobil sağlık hizmetleri ile beslenme eksikliği olan insanları tedavi etmek için çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kimse Yok Mu Derneği Somali’de

Kuraklık nedeniyle yarım asrın en büyük felaketini yaşayan Somali’de Türkiye’den gelen yardım paketlerinin dağıtılmasına da başlandı. Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte Somali’de yaşayan vatandaşlara ulaştırılan gıda paketleri Kimse Yok Mu Derneği ve Nil Organizasyon yetkilileri tarafından dağıtılmaya başlandı. 4 bin 500 aileye yardımda bulunan dernek yetkilileri, bu yardımların devam edeceği bilgisini verdi.

AÇLIK 6 BÖLGEYE YAYILABİLİR Birleşmiş Milletler (BM) ise, şimdiye kadar onbinlerce insanın ölümüne neden olan Afrika Boynuzu’ndaki açlığın, Somali’de yakında altı bölgeye daha yayılma tehlikesinin bulunduğunu bildirdi. BM İnsani Operasyonlar Bölümü Başkanı Valerie Amos, Somali’de geçen ay iki bölgede etkili olan açlığın kontrol altına alınamazsa beş ya da altı bölgeye daha yayılma ihtimalini belirterek, “geniş kapsamlı bir çözüm” çağrısı yaptı. Şimdiye kadar onbinlerce Somalilinin açlıktan öldüğünü ve yüzbinlercesinin de açlık tehdidi altında bulunduğunu belirten Amos, uzun mesafelerden ötürü açlıktan etkilenenlerin, özellikle çocukların, yiyecek bulmak için yürüyüş sırasında öldüklerini kaydetti. BM, Somali nüfusunun dörtte birine denk gelen 7,5 milyon kişinin yerinden olduğunu belirtiyor. Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed de Sudan’a ziyaretinde yaptığı açıklamada, ülkesindeki açlık felaketine karşı Arap ve Afrika ülkelerinden gönderilen yardımların eşgüdüm içinde yapılmadığını söyledi. Bu arada Dünya Gıda Programı da, Somali’de kuraklığın yol açtığı krize yardım amacıyla başkent Mogadişu’ya havadan gıda sevkiyatına başladı. Birleşmiş Milletler’in kıtlık ilan ettiği ve komşu bölgelerle birlikte 10 milyonu aşkın kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Somali’ye 10 ton gıda gönderildi. Geçtiğimiz Salı günü başlaması planlanan yardım operasyonu, Fransa’dan Kenya’ya gelen uçakların bürokratik engellere takılması nedeniyle ertelenmişti. 
Star