Çocuklar 'okulda' niçin ağlar?
Çocuklar için artık ders zili çalmaya başladı. Bu sürece alışmak okula uyum sağlamaya çalışan çocuklar için oldukça zor. Çocuklar da bu zorluğa karşı tepkisini ağlayarak verebiliyor. Peki bunu niye yapıyorlar?
Çocuk, aile ortamı içerisinde fiziksel, zihinsel, duygusal gelişimini sürdürerek büyür. İlgiye, sevgiye, korunmaya, desteklenmeye ihtiyaç duyar. Ancak ilk üç yılı tamamladıktan sonra, diğer gelişim alanı olan sosyal gelişim için aile ortamı artık yeterli olmamaya başlar. Sosyal gereksinimler giderek artış göstermeye başlamıştır. Okul kavramı bu süreçte yasantılarına girmeye başlar. Okula gitmeye başladıklarında korku da yaşarlar. Psikolog Neslihan Çağlayan anne ve babalara okula uyum sürecini anlattı: Okula başlama yaşı çocuğu sosyal olarak pek çok açılıma ihtiyaç duyduğu dönemler. Ancak duygusal olarak diğer yaşlara göre alışmadıgı ortamlarda, tanımadığı kişilerle kaldığında huzursuzluk duyarlar. Evde hep annesi, bakıcı ya da vb. kişiler onun ihtiyaçlarını karşılıyorken şimdi ne olacaktır? (Acıkınca ne yapmalı? Ya onu okuldan gelip almazlarsa? Okulda mı kalacak? Ya unutulursa? ) Bu kaygıları dışa vurma şekli ağlama biçiminde olur.
TEPKİLERİ ÇEŞİTLENİR
Özellikle de alışkanlıklarına bağlı hiçbir şeyin degişmemesi için direnen, anneden ayrılamayan çocuklarda okula başlama sancılı olabilir. O zamana kadar gereksinimleri başkaları tarafından karşılanan çocuk, artık bazı gereksinimlerini giderebilmek için kendisi çabalamak zorunda kalır. Bu da yeterince kaygı ve endişe doğurabilecek bir durum. Yaş ilerledikçe çocukların tepkileri de çesitlenir. Okul, çocuklar için yeni bir sosyal ortamdır. Çocuğun bu ortama uyumu, aileden kazandıgı iletişim becerileri ve ilişki biçimlerini kullanmasıyla mümkün. Ancak aile içindeki iletişimsizlikler, ögretmenin yanlış yaklaşımı, çocuğun okula uyumunu zorlaştırabilir.
PROTESTO VAR
Uyum problemi yaşayanlarda ağlayarak protesto etmek, anne ve babasının okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek, arkalarından ağlamak, okulda sessizce, bir köşede oturmak gibi tepkiler izlenebilir.
Ebeveynlere önemli uyarı
Hem anaokulu, hem ilkokul 1. sınıf için çocuklar mutlaka önceden hazırlanmalıdır. Okul kavramı sohbetler içine girmeli hatta önce hikâyelerle başlamalı. Okulun ilk günü anne ve baba çocuğu okula getirmeli ve okula geliş gidiş saatlerini, kimin getirip götüreceğini çocuğa açıklamalı. Çocuğun ilk gün yaşadığı en önemli kaygısı sürekli okulda kalacağı, eve dönmeyeceğidir. Bu kaygının giderilmesi için çocuğa bilgi verilmeli, rahatlatılmalıdır.
SINIFTA VEYA KORİDORDA DURMAMALISINIZ
Okulun ilk ha? alarında, anne babaların sını? a, koridorda bulunması çocuğun okula alışmasını güçleştirir. Anne ve baba okulda ne kadar kalabilecekleri konusunda psikolojik danışmandan yardım istemeli. Onların yönlendirmelerine uymaları, hem kendilerinin hem de çocuklarının işlerini kolaylaştırır.
Yeni Şafak