Çocukların Okuma Alışkanlığı Başlamadan Bitmesin

Çocukların Okuma Alışkanlığı Başlamadan Bitmesin

Çocuklarda okuma alışkanlığının artırılması konusunda çalışmalar hız kazandı.

Çocuklarda okuma alışkanlığının artırılması konusunda çalışmalar hız kazandı. Uzmanlar ise yaptıkları uyarılarda çocuklara her kitabın okutulmasının zararlı olduğunu belirtiyor.

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, çocuklara seviyelerine uygun kitaplar alınmasını, aksi halde çocukların kitap okumadan soğuyabileceği uyarısında bulundu. Bu durumda okumanın çocuk için zor bir engel olarak karşısına çıkabileceğini ifade eden Murat, “Kitap okuma alışkanlığının temeli kitapla arkadaş olmakla başlar. Fuarlar bu arkadaşlığın pekiştiği önemli bir faaliyettir. Çocukların seviyelerine uygun olmayan kitaplar çocuk-kitap ilişkisini olumsuz etkiler. Çünkü kitap ve çocuk ortak bir dil konuşamazlar. Bu nedenle kitap alırken çok dikkatli olmalı hatta bir rehber eşliğinde veya tavsiye üzerine alınmalı.” dedi.

FUARLAR İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında fuarların önemli bir yer tutabileceği uyarısını yapan Murat, 6. Çukurova Kitap Fuarı'nın açıldığını, aile ve öğretmenlerin öğrencilerle birlikte fuarları ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan Türkiye geneli okuma eğilim araştırması sonuçlarına göre bir yılda ortalama okunan kitap sayısının 5 olarak çıktığını ifade eden Bayram, en çok okunan kitapların temasının tarihi, en çok okunan kitap türünün ise öykü olduğunu vurguladı.

Bayram, kitap okumanın yararlarını ise şöyle sıraladı: “Çocukların kelime hazinesi gelişir. Düşünme yeteneği ve buna bağlı olarak üretken zekâ seviyesi yükselir. Genel kültür artar, etkin ve etkili bir insan olmanın yolları açılır, dinleme ve konuşma kabiliyeti gelişir. Meslek hayatındaki başarı düzeyi yükselir, sosyal ilişkilerin kalitesi artar, okuyup yeni bir şey öğrendikçe merak etme ve daha çok okuyup yeni şeyler öğrenme başlar.”

Cihan