Çocuklarınız bayramı internet ve TV başında mı geçiriyor?

Çocuklarınız bayramı internet ve TV başında mı geçiriyor?

Genelde aileler bayram telaşındayken, çocuklar ve gençler kendilerini unutturup, televizyon, sanal oyun ve internet bağımlılıklarıyla baş başa kalıyor, gerçek hayattan iyice koparak yalnızlaşıyorlar


Kamil Memiş Eğitimci'nin haberi

Bu kısırdöngüyü kırmak, ailece bayram coşkusunu, birlik, beraberlik ruhunu yaşamak için geç kalmış sayılmazsınız. Bayramın kalan günlerini ev içinde ve dışarıda verimli değerlendirebilmek için önerilerimize kulak verin.

Yetişkinler, teknolojinin hayatı bu kadar esir almadığı dönemlerde bayramları özümseyerek yaşadıkları için, şimdi de bayram heyecanını duyabiliyor. Fakat günümüzde popüler kültür, teknolojiyi kullanarak çocuklara ve gençlere, hoşuna gidecek o kadar çok şey sunuyor ki, maalesef 'haz' alma dışında hiçbir değeri tanımıyor ve okul dışında bütün zamanları 'tatil' olarak görüyorlar. Genelde aile bayram telaşındayken, çocuklar ve gençler kendilerini unutturup, televizyon, sanal oyun ve internet bağımlılıklarıyla baş başa kalıyor, gerçek hayattan iyice koparak yalnızlaşıyorlar. Bu kısırdöngüyü kırmak, ailece bayram coşkusunu, birlik, beraberlik ruhunu yaşamak için geç kalmış sayılmazsınız. Bayramın kalan günlerini ev içinde ve dışarıda verimli değerlendirebilmek için önerilerimize kulak verin.

Misafirliğe gidin ve misafir ağırlayın

Ailelerin birbirini ziyaretleri sırasında, çocuklar ve gençler yanlarında olmalı, onlara aktif roller verilmeli, asla bir kenarda unutulmamalı. Misafirlere ikram hazırlarken ve servis yaparken görev verilmeli. Sohbetlere onlar da dâhil edilmeli, kusurlar örtülüp müspet yönleri ön plana çıkarılmalı, sorular sorulmalı, sorularına cevap verilmeli, hayallerinden bahsedilmeli, takdir ve teşvik edilmeli. Duygu ve düşüncelerini ifade imkânı bulan çocuklar ve gençler, aile ziyaretinin önemini idrak edecek, yalnızlığa mahkûm olmaktan kurtulacaktır. Misafirliklerde gönülleri ferahlatan sohbetin en büyük düşmanı açık televizyondur.

akrabaların sevgisinden mahrum kalmasınlar

Çocuklar ve gençler, film oyuncularını, futbolcuları çok iyi tanırken; amcayı dayıyı, halayı teyzeyi tanımıyor. Bayram, akrabaları ziyaret etmek, yıpranan ilişkileri tamir etmek, çocukları ve gençleri de akrabalarıyla tanıştırmak, kaynaştırmak ve yakınlaştırmak için fırsattır. İş hayatının rutininden kurtulamayan ve uzaklığı bahane ederek akrabalarını ziyarete gitmeyen ebeveynler çocuklarını da akrabalarıyla gönüldaş olmak gibi en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıyor. Dar dünyalarında ruhları sıkılan gençleri, akrabalarının karşılıksız sevgi ve ilgisi ferahlatacak, hayata bağlayacak ve sosyal bağlarını güçlendirecektir. Sıla-i rahim, çocuklarda ve gençlerde iyiliğe, güzelliğe, faydalıya, değerli olana vefa duygusunu geliştirir.

Yaşlı ve hastalardan ibret alınmalı

Gençlerimiz, hayattan devamlı haz almayı, tadını kaçıran ne varsa uzak durmayı öğreten popüler kültürün kurbanıdır. Hayatın mahiyetini ve şükür duygularını fark ettiren yaşlı ve hastalar, keyif kaçırdığı için daha az ziyaret edilir. Bayramda yaşlı ve hastaları ziyaret etmek, her şeyden önce Rabb'in emri, insan olmanın gereği, bayramın gerçek huzurunu yaşamanın şartıdır. Bu ziyaretlerle çocuklar, gençliğin ve sağlığın kıymetini idrak edip şükredecek ve gençliğin geçici olduğu şuuruyla verimli değerlendirme yollarını keşfedecektir. Ama bunları hoş bir üslupla sohbet konusu yapmak gerekir. Yoksa hemen ziyaret edip kaçmak, yaşlılık ve ölüm hakkında düşünme fırsatı vermez.

Mezarlık ziyaretleri Yapın

Çocuklar ve gençler, ölümü anlamlandıramadığı için kaçmayı tercih ediyor. Çünkü popüler kültür 'hayatı acılaştıran ölümü' yok sayıp, bohemce yaşamayı teşvik ediyor. Mezarlıklar, bir gün hepimizin öleceğini, öldükten sonra dirileceğimizi, sevdiklerimizle cennette ebediyen beraber olacağımızın, ölümden korkmanın değil, hazırlık yapmanın önemini anlamanın yeridir.

İhtiyaç sahiplerine birlikte yardım edin

Fakir, kimsesiz ve düşkünlere gençlerle beraber yardım etmeli, yardımın mahiyeti anlatılmalı. 'Bize ihtiyacımızdan fazla veren Allah, fazlasını vereceğimiz muhtaçlar yaratır. Eğer Allah'ın verdiği nimetten, ihtiyaç sahibine verirsek, O'nu razı etmiş oluruz. Yardım ettiğimiz insandan teşekkür beklemeye hakkımız yok, bilakis yardımımızı kabul ettiği için biz ona teşekkür etmeliyiz.' gibi açıklamalarla yardım etmenin önemi, malı bereketlendirdiği, temizlediği, musibetlerin def edildiği anlatılabilir. Ayrıca fakirlik ızdırabına gark olan bir insanın ihtiyacını gidermenin, sosyal adaleti tesis edeceği, bayramın huzurunu onun da duyacağı, böylece bencillik azabından kurtulup huzura ereceğimiz, cimrilik duygusunun yok olup cömertliğin bizi saracağı hakkında sohbetler edilebilir.

Bayramda sevinç, coşku rüzgârına kapılan insan, sair zamanlardan daha hoşgörülü ve affetmeye daha yatkın olur. Küs olduklarımıza ilk adımı biz atar, barışırsak, etrafımızdaki küsleri de barıştırırsak, kalbini kırdıklarımızdan özür diler, helallik alırsak hem biz rahatlarız hem de çocuklara ve gençlere model olur, hayat boyu kullanacakları bir miras bırakırız.

Bilge şahsiyetleri ziyaret edin

Eskisi kadar olmasa da her muhitte, insanların derdiyle dertlenen, saygın insanlar vardır. Onlardan istifade etmek için yakın ilişkiler geliştirmemiz lazım. Çocuklar ve gençlerle böyle zatları ziyaret etmek, ufuklarını açacak, fikir danışmanın önemini idrak ettirecektir.
Zaman