Çöpçü drone üretildi!
Mercedes robotları işten çıkaradursun, Volvo çöpleri drone'lara toplatmaya başlıyor!
Sağlam otomobilleriyle tanıdığımız, geçtiğimiz günlerde de oldukça kullanışlı 'otomobil paylaşımı' özelliğini tanıtan İsveçli oto üreticisi Volvo, bundan böyle çöp toplama işine giriyor.
Gelecekte robotların, işlerimizi elimizden alacağına dair hikayeleri çok duyduk (özellikle filmlerde). Aslında bu tez çok da yanlış sayılmaz. Zira dünyaca ünlü bazı markalar, üretimde robot kullanımına çoktan geçti bile. Alman otomobil devi Mercedes-Benz ise bu konuda rakiplerine oranla biraz farklı düşünüyor. Otomobil üretiminde, ağır üretim kısmının robotik makineler tarafından yapıldığını zaten biliyoruz. Fakat montaj yani birleştirme kısmında insanlar ve robotlar birlikte görev yapıyor. Mercedes'in amacı ise montaj kısmında çalışan robotların yerine daha fazla insan çalıştırmak. Otomobil üretimi çok farklı bölümden oluşuyor. Kasa, motor, şasi, alt takım, ön takım, iç mekan vs. birçok farklı bölümlerin birleştirilmesiyle oluşuyor. Bu parçaların üretim kısmının büyük çoğunluğu robotik makineler tarafından yapılıyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi montaj kısmı hem robot hem insanlar tarafından yapılıyor. Fakat birleştirme safhasında bazen karışıklıklar olabiliyor. Bu bahsettiğimiz karışıklıklar tabii ki robotların kalitesiz olduğundan değil, sadece düşünebilme kabiliyetlerinin olmadığından kaynaklanıyor. Bildiğimiz gibi insanları diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik düşünebilmek. Ancak robotlar düşünmez, sadece ona verilen komutları yerine getirir. İşte Mercedes, bu nedenle montaj kısmında robotların yerine kalifiye eleman çalıştırmayı hedefliyor. Üretimin başındaki Markus Schaefer, Mercedes'in robotlara bakış açısını şu şekilde değerlendiriyor; “Robotlar aynı işlerin tekrarında son derece başarılı. Fakat kompleks işlerde tam anlamıyla bocalıyorlar. Bu nedenle her yenilikte, yeni bir kodlama gerekiyor ki bu da maliyeti artırıyor. Bunun yerine kalifiye eleman çalıştırarak hem para cebimizde kalacak hem de daha fazla istihdam sağlamış olacağız." Tabii bütün firmalar Mercedes ile aynı görüşte değil. Son yıllarda robotlaşmaya daha çok yatırım yapan firmalar da var, örneğin Adidas. Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre 2018 yılında endüstride 1,3 milyon robot kullanılacak. Makine kullanımının 2013'ten 2014'e %43'lük bir artış göstermesi de bunun en büyük kanıtı.Çöpsüz üzüm: Robot işçiler!
Volvo, ROAR (robot tabanlı otonom boşaltım sistemi) ismini verdiği yeni programını tanıttı. Sistemin çalışma prensibi oldukça basit. Çöp kamyonu sürücüsü, müsait bir yerde duruyor ve sistemi çalıştırıyor. Bununla birlikte kamyonun üzerindeki drone havalanıyor ve çöp kutusunun yerini belirliyor. Ardından akıllı robotumuz harekete geçiyor, drone'dan aldığı direktifler doğrultusunda çöp kovasına doğru ilerlerken önündeki engelleri de algılıyor ve duruma göre yerini değiştiriyor.
Kovayı aldıktan sonra kamyona götürüyor, işlem tamamlandıktan sonra ise kovayı tekrar yerine götürüyor ve araca döndükten sonra kamyon sürücüsü bir sonraki çöp kovasına doğru harekete geçiyor.
Volvo bu proje için 3 farklı (Chalmers, Malardalen, Penn State) üniversite ile çalışmış. ROAR prototipi toplam 4 ay içinde geliştirilmiş.
Tabii burada asıl merak edilen konu bu sistemin uygulanabilirliği. Videoda da gördüğümüz gibi robot oldukça yavaş ilerliyor ve toplam 4 kez aynı yolu gidip geliyor ki bu da muhtemelen 5 dakikanın üzerinde bir süreye tekabül ediyor. Proje yöneticisi de aynı görüşte olacak ki, yaptığı açıklamada "Bu projeyi hayallerimizi genişletmek adına ürettik. Gelecekte ulaşım çözümlerine yönelik çalışmalarımız devam edecek." ifadelerini kullanmış.
Her şeye rağmen Volvo'nun böyle yeni fikirlere destek vermesi güzel. Hatırladığımız gibi Volvo, Samsung'un güvenli TIR projesine de destek veriyor.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.