Çukurca, Şemdinli gibi olmasın!
Genelkurmay Askerî Mahkemesi, Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen ve 7 Mehmetçik'in şehit düştüğü mayın patlamasıyla ilgili soruşturmada gizlilik kararı aldı.
Mahkeme, Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın talebi üzerine şehit aileleri ve şüpheli komutanların avukatlarına, ifade tutanakları ile bilirkişi raporları dışında dosya içeriğini inceleme ve belgelerden örnek alma yetkilerinin kısıtlanmasına hükmetti. Karar, 'dosyadan bilgi veya belge alınması halinde soruşturmanın amacının tehlikeye düşeceği' gerekçesine dayandırıldı.
Gizlilik kararı, 7 askerin canına mal olan TSK mayınlarıyla ilgili soruşturmanın akıbeti konusunda endişelere yol açtı. İstedikleri bilgi ve belgelere ulaşamayan şehit ailelerinin avukatları, kendilerine gerekçe olarak gösterilen nedenlerin tatmin edici olmadığını belirtiyor. Pazartesi günü itirazlarını mahkemeye sunacaklarını söyleyen avukatlar, özellikle savcının elindeki bilirkişi uzmanlık raporunun kendileri ile paylaşılmasını istiyor.
Sürpriz karar, hukukçuları da şaşırttı. Emekli Savcı Gültekin Avcı, kamuoyuna mal olmuş ve tüm ayrıntıları ile bilinen davada mahkemenin verdiği gizlilik kararının mantıksız olduğunu bazı şaibeleri barındırdığını kaydediyor. Ve davanın akıbetinin Şemdinli davasına dönebileceği uyarısında bulunuyor. Emekli Askerî Savcı Faik Tarımcıoğlu da gizlilik kararı isteyen askerî savcının talebini mutlaka makul bir sebebe dayandırması gerektiğini belirterek, aksi takdirde yargılamanın tartışılır hale geleceğinin altını çiziyor.
Kararın izahı yok, gizlilik davayı şaibeli hale getirir
Emekli Savcı Gültekin Avcı: Çok fazla sanığı ve tanığı olan davalarda sanıkların birbiri aralarında bilgi sızdırmaması için gizlilik kararı söz konusu olur. Fakat Çukurca'da olay basına yansımış ve delil olarak kabul edilen ses kayıtlarının kimlere ait olduğu bilinmektedir. Bu açıdan bu davada gizlilik kararı alınmasının mantıklı bir izahı olamaz. Mahkeme kamuoyunun yakından takip ettiği bu davaya gizlilik kararı vererek şaibeli hale getirmiştir. Şemdinli davasında gördük. Şemdinli nasıl askerî nüfuz altında yürütülüyorsa bu dava da aynı nüfuz altında yürütülmeye çok açık bir hale geliyor.
Mağdurların dosyaya ulaşmasının engellenmesi kabul edilemez
Emekli Askerî Savcı Faik Tarımcıoğlu: Dosyaya mağdurların ve sanıkların tamamen ulaşmaması gibi bir durum kabul edilemez. Gizlilik kararının mutlaka makul ve mantıklı gerekçelere dayandırılması gerekiyor, eğer bu sağlanamazsa davanın adil bir süreçte olup olmadığı tartışılır. Bu kararın ben 'bil intizam' olarak alındığını düşünüyorum. Yani davanın ilerleyen sürecinde savcı iddianameyi hazırladığı zaman bu gizlilik kararının kalkacağını umut ediyorum. Ülkenin gündemini etkileyen davanın hassasiyeti çok yüksektir.Savcılığın takipsizlik kararı vereceğine inanmıyorum.
Zaman