Danıştay'ın alkol kararı ideolojik

Danıştay'ın alkol kararı ideolojik

Danıştay'ın çocuk ve gençlerin alkolden korunması için içki satışını ve firmaların özendirici tanıtımlarını sınırlayan yönetmeliğin yürütmesini durdurmasına Sağlık-Sen'den tepki geldi.

Genel Başkan Metin Memiş, çocukları ve gençleri alkolden korumanın devletin asli bir sorumluluğu olduğunu hatırlattı. Danıştay'ın millet adına karar veren bağımsız yargı erki olması gerektiğini dile getiren Memiş, verilen kararın 'ideolojik' olduğunu belirterek, ülke gençliğinin karşı karşıya olduğu sosyal tehditlerin hiçe sayıldığını anlattı. Batı ülkelerinde gençliğin alkol ve uyuşturucudan korunması konusunda daha sert yaptırımlar bulunduğunu aktaran Memiş, "Gençliği alkole karşı korumada geç kaldığımız sürece, bu ülkede, tekne turlarıyla alkol partileri düzenleyen ilköğretim öğrencilerini daha fazla görmeye başlarız." uyarısında bulundu.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de Danıştay'ın 24 yaşına kadar içki satışı ve ikramını yasaklayan yönetmeliğin yürütmesini durdurmasını eleştirdi. "Gençler ve çocuklar adına üzücü bir karar." diyen Cevdet Erdöl, "Alkol komasından ölen bir çocuğu, karaciğer nakline muhtaç bir insanı hatırladıklarında Danıştay üyeleri de doğacak zarardan kendilerini mesul hissedeceklerdir." diye konuştu.

Şanlıurfa Tabip Odası: Karar sorumsuzluk örneği

Danıştay'ın tartışmalara sebep olan kararına Şanlıurfa Tabip Odası da karşı çıktı. Başkan Şahin Aksoy, "Bugün gerek tıbbın gerekse sosyal bilimlerin açıkça ortaya koyduğu üzere alkollü içecekler hem insan sağlığı hem de toplum sağlığı açısından zararlıdır." diyerek kararı sorumsuzluk örneği olarak değerlendirdi. Yaz aylarının yaklaştığı, mezuniyet törenleri hazırlıklarının yapıldığı dönemde herkesin verdiği kararın yasal ve vicdani sonucuna katlanmak zorunda olduğunu hatırlatan Aksoy, konuyla ilgili kurum ve kuruluşları bu kararı düzeltme yönünde gerekli girişimlerde bulunmaya davet etti.

Zaman