Ders başarısını etkileyen sorun

Ders başarısını etkileyen sorun

Almanya'da öğrenci sayısının özellikle kırsal bölgelerde her geçen gün azalması beraberinde birçok öğrencinin gidebileceği okul merkezlerinin kurulmasını getiriyor.

Bu da birçok öğrencinin okul yolunun uzaması anlamına geliyor. Bunun bir sonucu olarak öğrencilerin günde iki saat veya daha uzun süreyi okul yolunda geçirmesi artık anormal değil. Erfurt Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Ralf Rummer ve Köln Üniversitesi Okul Araştırmaları bölümünden Prof. Dr. Petra Herzmann bu gelişmenin çocuklar üzerindeki etkisini araştırdı.

Okul yolunun aldığı süre ve çeşidinin öğrencilerin okuldaki verimini ne derece etkilediğini araştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Rummer, çalışmalarında ev ve okul arasındaki süreyi, toplu taşıma araçları veya şahsi araçlarla okula gelenleri, ödevlerin yapılması ve uyku saatini de göz önünde bulundurdu.

Araştırmada çocukların otobüs, tramvay ve arabada okul için geçirdikleri süre uzadıkça, okul notlarında daha çok düşüş tespit edildi. Okul yolunun uzamasında bir olumsuz sonuç daha gözlemlenmiş. Buna göre öğrencilerin taşıma araçlarında geçirdikleri süre uzadıkça uyku süreleri de kısalıyor.

İlginç bir şekilde yaya ya da bisikletle okula gidenlerde başarıyı olumsuz yönde etkileyen bir etki bulunmdı. Prof.Dr. Rummer, 'Analizlerimize göre öğrencilerin başarısını ilk etapta daha az uyku veya evde öğrenim için geçirilen daha az vakit belirlemiyor.' dedi. Araştırmadan çıkan sonuca göre olumsuzluklara okul yolunda taşıtlarda geçirilen uzun süreler sebep oluyor. Uzmanlar bu sonucun üstün başarıya sahip çocuklar için geçerli olmadığını, aksine orta seviyede olan ve evi okula uzak mesafede olan lise öğrencileri için geçerli olduğunu dile getirdi.

Cihan