Devlet, yayıncıları nihayet hatırladı

Devlet, yayıncıları nihayet hatırladı

Türk Yayıncılığının Yeniden Yapılandırılması Projesi' kapsamında devam eden çalışmalardan biri olan 5. Ulusal Yayın Kongresi'nin hazırlıkları tamamlandı

Musa İğrek'in haberi

Uzun bir aradan sonra beşinci kongresiyle yayıncıları hatırlamış olan devlet, bu kez sivil bir mantıkla hareket edecek.

4-5 Aralık günlerinde Ankara'da düzenlenecek kongrenin basın toplantısı dün Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulusal Yürütme Kurulu'ndan Ümit Yaşar Gözüm, Kenan Kocatürk ve Aytekin Yılmaz katıldı. Yıllar sonra yapılan bu kongre ile Türk yayıncılığının sektörleşmesi, sorunlarının belirlenerek, çözüm önerileri getirilmesi ve uluslararası yayıncılık sektörü ile rekabet edebilir seviyeye çıkartılması amaçlanıyor.

İlk kez 1939'da toplanan kongrenin beş yılda bir yapılması kararlaştırılmış, ama bu sağlanamamıştı. Uzun aralıklarla 1975, 1991 ve 1998 yıllarında düzenlenen kongrelerin beşincisi Aralık 2009'da gerçekleştirilecek. Daha önceki yıllarda yapılan en büyük eleştiri, ele alınan konuların büyük çoğunluğunu kamu kuruluşlarının belirlemesi, sivil toplum örgütlerine gerek oluşumda gerekse içerik çalışmalarında yeterince yer verilmemesiydi. Ama artık devir değişeceğe benziyor. Yayıncı, yazar, çevirmen, telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve meslek örgütü yöneticilerinden oluşturulan Ulusal Yürütme Kurulu, bu kongreleri 'kamu kuruluşlarının iç toplantısı' olmaktan çıkarmayı hedefliyor.

Ertuğrul Günay, toplantıdaki konuşmasında, önceki yıllarda sektörde faaliyet gösteren herhangi bir yayınevi gibi yapılanan ve hemen her alanda kitap basımı gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu alandaki rolünü yeniden kurguladıklarını, sektörün gelişmesi için engelleri ortadan kaldıran bir kurum olarak yeniden yapılandıklarını söyledi. 2000'lerin başında yılda 230 civarında kitap yayınlayan Bakanlık, son yıllarda yayınevlerinin maliyet ve zaman gibi nedenlerle yayınlamaya cesaret edemediği az sayıda, ancak nitelikli, prestij eserler yayınlayan bir konuma geldi.

5. Yayın Kongresi kapsamında Çeviri Politikaları, Yayıncılığın Dünyaya Açılımı, AB ve Uyum, Çocuk ve Gençlik Kitapları Yayıncılığı, Eğitim Yayıncılığı, Süreli Yayınlar, Kitapçılık, Dağıtımcılık, Satış ve Pazarlama gibi toplam on bir komisyon oluşturulmuş. Aralık ayında gerçekleştirilecek kongre için hummalı bir çalışma takvimi görünüyor. Bakalım kongre, uzun yıllardır unutulan yayıncılık sektörüne nasıl katkılar sağlayacak.
Zaman