Dikkat, casus yazılımlarla şirketinizin sırlarını çalıyorlar
Bazı firmaların, bilgisayar korsanı (hacker) kullanarak rakip firma yetkilisinin ve çalışanlarının internet üzerindeki yazışmalarını ele geçirdiği ortaya çıktı.
Güvenlik duvarlarını aşarak bilgisayarlara sızan casus yazılımları, antivirüs programları dahi tespit edemiyor. Yazılım uzmanları, "Önlem almazsanız bilgileriniz kolaylıkla çalınır." diyor.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte şirketler arasındaki rekabet farklı bir boyuta taşındı. Bazı firma yetkililerinin özel casus yazılımlarla rakiplerini yakın markaja aldığı ortaya çıktı. İllegal olarak yapılan söz konusu uygulama ile patronlar, hem çalışanlarının hem de firma sahibinin kurumsal ve özel yazışmalarını ele geçiriyor. İnternet korsanları, yazılım sayesinde takip ettikleri kişilerin Yahoo, Hotmail, Gmail gibi adreslerden görüşmelerini kaydederek şahısları yazışmalarını deşifre etmekle tehdit ediyor. Çalışanlar arasında tedirginliğe yol açan olay İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen şikâyet dilekçesiyle açığa çıktı. Yıllık cirosu milyar dolarları bulan bir şirketin, yurtiçi ve yurtdışındaki yaklaşık 15 rakibini casus yazılımla gözetim altında tuttuğu, özel tüm görüşmelerini izlediği öne sürülüyor. Ayrıca dava dosyasında şirket adına çalışan bir kişinin, Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'nda çalışan birçok kişiyi rüşvete bağladığı belirtiliyor. Güvenlik firması Vodasoft Ar-Ge Müdürü Seyit Kaya, şirketleri güvenlik duvarlarını devamlı güncellemeleri konusunda uyararak, "Aksi takdirde gizli bilgileriniz çalınabiliyor." diyor. Türkiye'nin önde gelen petrol ve gaz şirketinin üst düzey bir yöneticisinin de bu yolla yakın takibe alındığı öne sürülüyor.
Mailler ticarî amaçlaRda kullanılıyor
Olay, şirketin güvenlik yazılımını hazırlayan bir kişinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasıyla gün yüzüne çıktı. Yazılım uzmanı, firmanın kendisinden önce çalışanların chat, MSN, Skypi, Hotmail ve Yahoo adreslerini kontrol etmek için hukuka aykırı yazılım yapmasını istediğini dile getirdi. Aynı kişiden dünya devi şirketlerin sistemlerine girilip onların gizli bilgilerine ulaşılması da talep edilmiş. Olayın bu boyutlara geleceğini tahmin etmediğini belirten uzman, şirket yöneticilerinin bilgisayar sistemlerine ve özel maillerine girilip özel bilgilerinin ticari amaçlı olarak kullanıldığını da öne sürüyor. Vodasoft Ar-Ge Müdürü Seyit Kaya ise şirketlerin mutlaka kurumsal kimliği olan güvenlik firmalarına sistemlerini sürekli kontrol ettirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Güvenlik sorunlarının çoğunun çalışanların kullandığı CD ve USB'den kaynaklandığını vurgulayan Kaya, bilgisayarların bu girişlere karşı korunmaya alınması tavsiyesinde bulunuyor. Kaya, en çok kullanılan yöntemin ise sistem içeriğine trojan (Truva atı) atılarak yazılımların etkisiz hale getirildiğini söylüyor. Kaya, ülkemizde bilişim suçlarıyla ilgili caydırıcı kanunların olmadığına dikkat çekiyor. Avukat Tamer Akçalı ise bir şirketin ya da kişinin kişisel maillerine girilmesinin özel hayatın ihlali olduğuna dikkat çekiyor. Kanunda bilişim suçlarına yönelik olarak düzenlemelerin ağırlık kazandığını da anlatan Akçalı, "Bu tarz bir girişim suçtur. Tespit ettiğinizde savcılığa başvurun." diyor.
Zaman