'Din-bilim bir araya gelemez' sloganı öldü
Sızıntı ve Yeni Ümit dergileri Koordinatörleri İrfan Yılmaz ve Ergun Çapan, "Dini terketmezsek terakki etmeyiz, din ile ilim biraraya gelemez." düşüncelerinin artık devrini tamamladığını ifade ettiler
Sızıntı dergisi ve Yeni Ümit dergisi Genel Yayın Koordinatörleri İrfan Yılmaz ve Ergun Çapan, hafta sonu yapılan Kur'an ve İlmi Hakikatler Sempozyumunu'nun başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Yılmaz ve Çapan, "Dini terketmezsek terakki etmeyiz, din ile ilim biraraya gelemez." gibi düşüncelerin artık devrini tamamladığını ifade ettiler.
Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da Sızıntı, Yeni Ümit ve Arapça yayınlanan Hira dergisinin tertip ettiği "Kur'an ve İlmî Hakikatler Sempozyumu"nun ikincisi yapıldı. Hemen hemen bütün Afrika ülkelerinden, Orta ve Uzakdoğu'dan üst seviyede entelektüelin, Diyanet mensuplarının, Doğu ve Güneydoğu'dan çok sayıda kanaat önderi, âkîl ulemânın da katıldığı sempozyumda 1100'e yakın davetli ağırlandı. Sızıntı Dergisi Genel Yayın Koordinatörü İrfan Yılmaz ve Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Koordinatörü Ergün Çapan, sempozyumun ardından yaptıkları değerlendirmelerde son yüzyıldan beri devam eden "Din bizi geri bıraktı", "Din ile ilim asla bir araya gelemez, birbirinin düşmanıdırlar" "Dini terk etmezsek terakki edemeyiz" gibi artık bayatlamış sloganların devrini tamamladığının çok açık olarak bir kere daha görüldüğünü belirtti.
Ergün Çapan, geçen seneki sempozyumda tebliğ verecek ilim adamı bulmakta zorlanırken, bu sene çok sayıda müracaat aldıklarını ifade etti. Çapan bunun sebebini ülkemizdeki demokratikleşmenin akademik camiaya da yansımasının bir sonucu olduğuna işaret etti. Çapan, sempozyumun Yüce Kitab'ımızın ne kadar eşsiz bir hazine olduğunu çeşitli ilimler zaviyesinden bir kere daha tasdik ederek imanımızı güçlendirdiğini aktardı. Ergün Çapan, bütün İslâm âleminin büyük bir iştiyakla Türkiye'nin gözünün içine baktığını, çeşitli ülkelerden gelen ilim adamlarının tespitleri ile hepsinin şunları söylediğini ifade etti: "İslâm dünyasının ayakları üzerinde durup, Kur'an'dan alınacak işaretler ve desteklerle, yeni keşifler yaparak, ilim ve teknoloji adına öne geçmesi için her ülke Türkiye'ye bakıyor. Gelin bu yolda birlikte çalışalım, dinimizin güzelliklerini bütün dünyaya birlikte ilân edelim, bu dinin terörle, anarşiyle hiçbir alâkasının olmadığını, tam aksine insanlığın mutluluğu için bütün hazinelerin Kitâbımızda olduğunu, bizzat yaşayarak, üniversitelerimizle ve laboratuvarlarımızla gösterelim."
Sızıntı Dergisi Genel Yayın Koordinatörü İrfan Yılmaz ise gelişen ilim dallarının Kur'an'ın bildirdiği hakikatlerle çelişmek bir yana pek çok ilmi hakikatin Kur'an ile mutabık olduğunu hatta yüce kitabımızın ilim adamlarına hedef göstererek keşfedilmeyi bekleyen pek çok ilmî gerçeğe işaret ettiğini söyledi. Yılmaz, Kur'an hazinesinden istifade edebilmek için bütün ilim dallarından kurulacak bir heyetin, kütüphane ve laboratuvar imkânlarıyla teçhiz edilmiş modern akademilerde birlikte çalışabileceğini dile getirdi. Yurtdışından iştirak eden ilim adamları, sempozyumun fikir mimarı ve bânîsi konumundaki Fethullah Gülen Hocaefendi'yi takdirle yâd ettiler. Katılımcıların, 'Hocaefendi ülkesinden neden uzakta?' sorusunu sordukları görüldü.
Zaman