'Dini Değerleri ile Diyarbakır'
Diyarbakır Müftülüğü'nün bir yıl süren çalışmanın ardından yayımladığı 'Dini Değerleri ile Diyarbakır' adlı kitap şehrin manevi değerine ışık tutuyor.
İsmail Avcı'nın Haberi
Kitapta Diyarbakır'da bulunan peygamberlerden Nebî Zülkifl, Nebî Elyesa, Nebî Harun-ı Âsafî, Nebî Hallak, Nebî Harut ve Nebî Enûş b. Şit hakkında detaylı bilgilere yer veriliyor. Kitapta ayrıca Diyarbakır'da türbesi bulunan 32 sahabe ve 69 evliya hakkında bilgiler yer alıyor.
Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, Diyarbakır'ın farklı inanç değerleri bünyesinde barındırma konusunda Türkiye'nin en zengin mirasına sahip şehirlerden biri olduğunu söyledi.
Diyarbakır'da bulunan dini değerlere bakıldığı zaman ülkenin birçok yerinde bulunmayan, bugüne kadar da gün yüzüne çıkmamış olan dini motiflerinin görüldüğünü belirten Melek, "Bu dini motifleri ortaya çıkarma ve insanlarımızla buluşturma, Diyarbakır'ın daha iyi tanınmasına katkı sağlama adına bu yönünün daha öne çıkması gerektiğini düşündük. Bu maksatla şimdiye kadar yazılmış olan eserlere tek bir kitapta toplamayı hedefledik. Diyarbakır'ımızın dini değerlerini içine alan müstakil bir eserin olmayışı bizi böyle bir çalışma yapmaya yöneltti. Bir süren çalışmanın ardından bu kitabı hazırladık ve okuyucularımızla buluşturduk." diye konuştu.
Kitapta yer alan peygamber kabir ve makamlarının Osmanlı salnamelerinde yer alan bilgilere dayandırıldığını anlatan Diyarbakır Müftüsü, kitapta 8 medrese, 143 tarihi camiye güncel bilgi ve fotoğraflarıyla yer verdiklerini kaydetti.
Diyarbakır'ın peygamberlerle olduğu kadar sahabe yönüyle öne çıkan tarafı olduğunu anlatan Melek, "Diyarbakır'ın 8 ayrı yerde 32 sahabe yer alıyor. Diyarbakır gerçekten manevi yoğunluğu önemli olan bir ilimiz. 32 sahabeden 27 tanesi Diyarbakır'ın fethi esnasında şehit düşmüş. İçkale'deki şuan Hz. Süleyman Camii olarak bildiğimiz caminin şehitliğinde yer alıyor. Diğer sahabeyi kiram da ilimizin farklı yerlerinde yer almakta. Burada Diyarbakır'ın evliya türbelerini de bu bölümün içine aldık. Kitapta 69 evliya türbesi ile ilgili bilgiyi de yer verdik." şeklinde konuştu.
Diyarbakır'ın çok farklı inançları bünyesinde barındırdığını ve bu farklı inançlara ait eserlere de yer verdiklerini aktaran Melek, "Farklı inançlara ev sahipliği yapmış olan şehrimiz burada yaşamış olan diğer insanların inançları ile alakalı olarak kilise ve havralardan da bilgi aktardık. Diyarbakır'da 2 kilise işlevsel olarak devam etmektedir. 6 kilise ise bu anlamda işlevsel konumda değil. Biri Çermik'te biri merkezde olmak üzere 2 havra ise günümüzde işlevsiz haldedir." ifadesini kullandı.
Diyarbakır Müftülüğü olarak 'Dini Değerleri ile Diyarbakır' kitabını yayınlamalarının en önemli amaçlarının Diyarbakır'ın bu yönünün tanınmasını sağlamak olduğunu kaydeden Melek, şunları söyledi: " Kitabın yayınlanmasının ardından önemli tepkiler almaya başladık. Ülkemizin farklı yerlerinden arayan insanlar arayıp tebriklerini teşekkürlerini iletiyorlar. İnsan bir faaliyet yapınca ister istemez arkasından acaba neler yapılabilir diye düşünür. Bizler bu çalışmanın müspet anlamda bir yankı uyandırdığını görünce birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüştük. İlimize gelecek olan misafirlerimize Diyarbakır'ın manevi duyarlılığını hazırlığımız sunu eşliğinde anlatacağız. Böyle bir çalışmaya müftülük olarak başlayacağız."