Dini temsilciler camide buluştu

Dini temsilciler camide buluştu

Kral Camii'nin 100. hizmet yılı müftülüğün düzenlediği törenle kutlandı

Necdet Çelik'in haberi:

Romanya kralı 1. Carol'un Köstence'deki Müslüman toplumun dini ihtiyaçlarını karşılamak için yaptırdığı cami 100 yıldır hizmet veriyor. Farklı kültürlerin barış ve hoşgörü içinde yaşamasının önemli sembollerinden biri kabul edilen Kral Camii'nin 100. hizmet yılı müftülüğün düzenlediği törenle kutlandı. Farklı din temsilcileri ve Romen yetkililerin ilgi gösterdiği törende, Dobruca bölgesindeki örnek hoşgörü ortamına vurgu yapıldı. Müslüman toplumu temsilcileri ise yaptıkları konuşmalarda, Kral 1. Carol'un bakış açısını sürdüren Romen makamlarına teşekkür etti.

Dünyanın değişik bölgelerinde etnik ve dini farklılıklar çatışma nedeni olarak görülürken, Romanya örnek bir kaynaşma ve hoşgörü modeli sergiliyor. Müslüman Türk ve Tatar toplumunun yaşadığı Dobruca bölgesindeki farklı inanış ve kökene sahip kesimler barış ve hoşgörü içinde yaşantılarını sürdürüyor. Devlet yönetimi de bu sürece aktif katkı sağlıyor. Bu katkının en önemli göstergelerinden biri Kral Camii. 100 yıl önce zamanın kralı 1. Carol tarafından bölgedeki Müslüman kesim için inşa ettirilen cami, farklı kültür ve inançların barış içinde yaşadığının canlı bir örneği olarak ayakta duruyor.

Romanya müftülüğü hoşgörü ve barış ortamının sembolü caminin 100 hizmet yılını doldurması nedeniyle bir kutlama töreni düzenledi. Törene Köstence'deki farklı dinlerin temsilcileri ve üst düzey Romen makamları büyük ilgi gösterdi. Türk konsolosluğu ve soydaş dernekleri ile Köstence'deki yabancı misyon temsilcileri de camide düzenlenen törende yerini aldı. Yapılan konuşmalarda, Romanya'da 'azınlıkların kültürel ve dini taleplerinin karşılanması' konusuna devletin yaklaşımı övgü alırken, bölgede barış ve hoşgörü içinde yaşama modelinin bütün dünyaya örnek olması temennisinde bulunuldu.

Cami imamı Veli Revan'ın okuduğu Kuran'la başlayan törende konuşan Romanya Müftüsü Murat Yusuf, 100 yıllık geçmişe sahip Kral Camii'nin, Romen yetkililerin dini sembollere, ülkede barış ve uyum içinde yaşayan diğer dinlere gösterdiği saygı ve ilginin açık delili olduğuna vurgu yaptı.

Dobruca'da birlikte yaşama kültürünün bütün dünyanın ilgisini çekmeye başladığına parmak basan Müftü Yusuf, "Romanya'daki kültürler ve dinler arasındaki diyalog modeli, Romen devletinin bize tanıdığı hak ve özgürlükler, diğer Müslüman kardeşlerimize de örnek olacak seviyededir. Biz kuracağımız bir inisiyatifle bunu Avrupa ülkelerine anlatıp, farklı milletler arasında en uyumlu yaşama iklimine katkıda bulunmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Caminin inşasının "Romen yöneticilerin Müslüman halka gösterilen saygıda sergiledikleri hassasiyeti ortaya koyduğuna" vurgu yapan Köstence Başkonsolosu Füsun Aramaz ise, "Özgün mimarisi ve zarif minaresiyle bugün dimdik ayakta olan Kral Camii, aynı zamanda Dobruca bölgesinin köklü tarihi boyunca farklı etnik, kültürel ve dini kökenli insanların uyum içinde yaşadıklarının en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır." tespitinde bulundu.

imam_papaz.jpgRomen belediye kaynaklarının cami ve minare inşası için kullanılmasını, "aynı hoşgörü modelinin günümüzde varlığını sürdürdüğünün açık göstergesi" olarak yorumlayan Aramaz, Müslüman toplumunun geleneklerini yaşamasında sağladığı destek nedeniyle Romen yetkililere teşekkür etti. Başkonsolos Aramaz, soydaşların kültürel ve dini ihtiyaçlarının karşılanmasında, Romen makamlarıyla mevcut işbirliğini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Köstence bölgesi Ortodoks temsilcisi Teodosie ise, "Müftü ile resmiyetten öte arkadaşlık ve bazı düşünceleri gerçek manada paylaşmaya dayalı bir ilişkimiz var." diye başladığı konuşmasında "Müslüman toplumla ilişkilerimiz anlık değil, tarihi köklere dayanmaktadır. Aramızda ortak değerlerimiz çoktur. Zaten üç dinin ortak atası İbrahim peygamberdir." ifadelerini kullandı.

BASESCU: DİN, BARIŞ MEDENİYETİ KURMADA ÖNEMLİ ETKEN

Kral camiinin 100. kuruluş yılı nedeniyle yapılan törene Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu bir tebrik mesajı gönderdi. Basescu'nun mesajını danışmanı Iulian Fota konuklara iletti. Kral Camii'yle birlikte Esmahan Sultan Camii ve Sarı Saltuk Türbesi gibi eserlerin Romanya'nın ulusal kültür mirası olduğunu hatırlatan Basescu mesajında şu ifadelere yer verdi: "Dinler bizim çeşitliliğimizi yansıtıyor ve birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini öğretiyor. Bu bakımdan Müslümanlar Dobruca'da dayanışma ve işbirliği modeli olarak bunu en iyi şekilde gösteriyor. Bir barış ve diyalog medeniyeti kurmak için dinin önemini ihmal etmemek gerekiyor."

"KENDİMİ CAMİDE ALLAH'A DAHA YAKIN HİSSEDİYORUM"

1910 yılında inşa edilen Kral camiinin mimari hizmetlerini Romenlerin ünlü isimlerinden Victor Ştefanescu üstlenmiş. Romanya'da sayısız esere imza atan Victor Ştefanescu'nun, ressam olan en küçük kardeşinin oğlu Mihail Ştefanescu ailenin hayatta kalan fertlerinden biri. Hayatı boyunca hiç evlenmeyen amcasının bu caminin projesini çizmek için, İstanbul'dan Şam'a kadar gezip birçok camiden ilham aldığını kaydeden Ştefanescu, padişahın amcasına bu seyahatinde özel koruma verdiğini aktarıyor. Sultan Abdülmecid'in amcasına gönderdiği madalyayı hala saklayan 82 yaşındaki Mihail Ştefanescu, Romen tarihinin ünlü mimarları arasında yer alan Victor Ştefanescu'yu "Bir İbrani tapınağı, bir cami, bir Katolik veya Ortodoks kilisesi arasında ayrım yapmayacak kadar geniş bakış açılı biriydi. Ona göre Allah her yerdeydi." şeklinde anlatıyor.

Amcasının Müslüman halk için inşa ettiği camilerde, kendini daha huzurlu hissettiğini söyleyen Mihail Ştefanescu, Mangalia ilçesindeki tarihi Esmahan Sultan camisini ziyaretinde yaşadığı duyguları şu sözlerle dile getiriyor: "Ben şahsen, Mangaliya'daki camiye her gittiğimde, kendimi bizim kiliselerimizden daha huzurlu ve kendimi Allah'a daha yakın hissediyorum. Çünkü her şey daha sessiz, sakin, Allah'la manevi bağ daha güçlü."

CAMİ İMAMI: HOŞGÖRÜ ORTAMINDAN MUTLUYUZ

İmamlık görevinde 10 yılı geride bırakan Veli Revan, yaklaşık bir yıl önce Kral Camii'ne tayin edilmiş. Böyle tarihi bir camide görev yapmanın ayrı bir heyecan verdiğini kaydeden Revan, Kral Camii'nin verdiği mesajı 'hoşgörü' sözüyle ifade ediyor. "Romen ve Türk tarafları arasındaki bu hoşgörü ortamından oldukça mutluyuz." diyen Revan, Sultan Abdülmecid'in Mecidiye'de kilise yaptırmış olduğunu hatırlatarak bu hoşgörünün tek taraflı olmadığının altını çiziyor.

Kral Camii'nin 40 yıllık cemaati İbram Ali, Kral 1. Carol'un bu camiyi inşa ederek bölgedeki Müslüman kesimi Dobruca'ya bağladığı görüşünde. "Yakınlarımızdan dahi göçenler oluyordu. Kral bu hareketlenmeyi göründe bizim için cami inşa etti. Değişik yardımlar da yaptı. 1. Carol'un bu camiyi yaptırması bizi bu topraklara bağladı." şeklinde konuşan emekli İbram Ali, uzun zamandır birlikte yaşayan Romenlerle Türklerin aralarında hiçbir karışıklık olmadığına vurgu yapıyor.

KRAL CAMİİ, ROMANYA'NIN İLK BETONARME BİNASI

1910 yılında zamanın Romanya kralı 1. Carol tarafından ünlü mimar Victor Ştefanescu'ya yaptırılan Kral Camii, Romanya'nın ilk betonarme binası özelliğine sahip. 45 metre uzunluğundaki minaresiyle, 100 kişilik cemaati ağırlayabilen caminin zemininde, Sultan Abdülhamit tarafından gönderilen 144 metrekare büyüklüğünde tarihi bir halı yer alıyor. Kral Camii'nin, Mahmudiye Camii'nin inşa edildiği temeller üzerine kurulduğu belirtiliyor. Mahmudiye Camii, Osmanlı sultanlarından 2. Mahmud'un emriyle 1823 yılında Aziz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış.