Diyabet üniversiteye girecek
Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarıyla Okulda Diyabet programını yürüten Sanofi, projeyi şimdi de kampuslara taşıyor. 24 bin okulda birebir eğitim veren şirket, iki yılda 7.5 milyon öğrenciye ulaştı
Yasemin Salih'in haberi;
Dünya Sağlık Örgütü'nün kronik hastalıklara bağlı ölümlerde diyabetin başı çektiğini ifade eden çalışmasıyla birlikte bu alanda küresel çapta başlatılan bilinçlendirme projeleri Türkiye'de aktif olarak 1996'dan bu yana yapılıyor. Konuyla ilgili ilk olarak 1992'de küresel anlaşmalara imza atan Türkiye, 2009'dan bu yana Dünya Bankası'yla birlikte ortak çalışmalar yürütüyor. Dünyada yılda 4 milyon insanın diyabetten öldüğü tahmin ediliyor. Bu rakam Türkiye'de belli değil ancak 18 yaşın altında diyabetli hasta sayısı 18 bini aşmış durumda. Bu da çocuk ve gençler için diyabetle birlikte yaşamanın daha kolay hale getirilmesini zorunlu kılıyor. Sanofi'nin en önemli gündem maddesi ise projeyi üniversite kampusuna taşımak.
24 BİN OKULDA EĞİTİM
Sanofi Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Aysun Hatipoğlu, diyabetle ilgili hükümet ortaklığında yapılacak işlerin henüz bitmediğini söylüyor. Genç ölümlere de neden olduğu tespit edilen hastalığın yeni nesiller üzerindeki etkisini azaltmak için yerinde eğitimlere inandıklarını vurgulayan Hatipoğlu, "18 bin genç tahminlere göre bu hastalıkla yaşıyor. Bir de farkında olmayanlar var. Özellikle üniversite çağlarındaki düzensiz ve sağlıksız beslenme hastalığı ilerleten faktörler. Bu yüzden projeyi kampuslara taşıyoruz" diyor. Bu hedefle yola çıkan Sanofi İlaç, 2010'da Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarıyla işbirliğine giderek Okulda Diyabet adında bir proje başlattı. Diyabetli çocukların yaşıtlarından farklı sorunları olduğunu ve yakından takip edilmeleri gerektiğini belirten Hatipoğlu, hedeflerinin hem bilinçlendirmeyle erken teşhis hem de beslenmeden tedaviye kadar birçok alanda okulların bu çocuklar için daha yaşanılabilir hale gelmesi olduğunu vurguluyor. Hatipoğlu, iki yılda 24 bin okulda birebir, 60 bin okulda da formlarla eğitim verdiklerini söyleyerek, "Bu süreçte 585 bin öğretmen, bir o kadar da veliye diyabeti anlattık. 7.5 milyon öğrenciye ulaştık. Öğrencisinin sık sık tuvalete gitmesi, su içmesi, terlemesi gibi belirtileri eğitimlerimizden sonra algılayan öğretmenler, birçok öğrencisine erken teşhis konmasını sağlıyor" dedi. Sanofi, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin yedi bölgesinden diyabetle ilgili çalışan öğretmenler belirleyerek, onlara "Fark yaratan öğretmen" ödülü verdi.
HEMŞİRELER DEVREDE
Diyabetli bir çocuğun günde en az dört kez kan şekerinin ölçülmesi gerekiyor. İnsülin iğnesi yapılması gereken durumlarda okulda gerekli koşullar olmadığından çocuk zorlanabiliyor. Proje kapsamında öncelikle diyabetli öğrenciler tespit edilerek sorunları dinlendi. Öğretmen, hekim, hemşire ve hem Milli Eğitim hem de Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek eylem planı hazırladı. Ardından da plan uygulamaya koyuldu.
TÜRKİYE'DE 6.5 MİLYON DİYABETLİ VAR
Sağlık Bakanlığı'na Türkiye'de 6.5 milyon diyabetli yaşıyor. Bunların yarısı diyabetli olduklarını son anda fark eden kişiler. Kadınlar erkeklere nazaran daha çok diyabete yakalanıyor. Çalışma sonuçlarına göre Türk toplumunun 40'lı yaşlardan itibaren en az 10'u, 50'li yaşlardan itibaren ise yüzde 20'den fazlası diyabetli. 60'lı yaşlarındaki her üç kişiden en az birinin diyabetli olduğu görülüyor. Avrupa'da her 100 bin çocuktan 15'i diyabete yakalanıyor. Türkiye'de bu oran bilinmemekle birlikte 6-18 yaş arasında 18 bin çocuğun diyabetli olduğu belirtiliyor.
Sabah