Diyabetin dünya tablosu parlak değil

Diyabetin dünya tablosu parlak değil

Bilim adamlarına göre dünyada her 10 saniyede 1-2 kişiye diyabet tanısı konuluyor

Bilim adamlarına göre dünyada her 10 saniyede 1-2 kişiye diyabet tanısı konuluyor ve bir kişi diyabet ya da diyabete bağlı komplikasyonlar sonucu hayatını kaybediyor. Hastaların birçoğu obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan tip-2 diyabeti. "Aşırı kilodan kaçının" diyen uzmanlar, fiziksel aktivite öneriyor.

-Dünya genelinden yaklaşık 17 bin bilim adamının Portekiz'in Lizbon kentinde bir araya geldiği 47. Avrupa Diyabet Kongresi'nde, hastalığın görülme sıklığıyla ilgili çarpıcı sonuçlar açıklandı. Diyabetin görülme sıklığının giderek arttığına işaret eden bilim adamları, dünyada her 10 saniyede 1-2 kişiye diyabet tanısı konulduğunu belirtti. Ayrıca her 10 saniyede bir kişi diyabet ya da diyabete bağlı komplikasyonlar sonucu hayatını kaybetti.

Kongrede açıklanan sonuçlara göre, dünya genelinde diyabet, 2010 yılında 20-79 yaş aralığında 285 milyon kişide görüldü. Bu rakamın, 2030 yılında kadar 438 milyona çıkması bekleniyor. Sadece bu yıl 4 milyon kişi, diyabet nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2005-2030 yılında diyabete bağlı ölüm sayısının ikiye katlanacağını belirtiyor.

Diyabetli kişilerin yüzde 50'si hastalığının farkında değil. Avrupa'da 53 milyondan fazla tip-2 diyabetli hasta olduğu öngörülüyor. 2030'a kadar Avrupa'da tip-2 diyabetin yetişkin nüfusta 10 kişiden birini etkilemesi bekleniyor. Bilim adamları, aşırı kilodan kaçınılması, fiziksel aktiviteye önem verilmesi ve düzenli sağlık kontrolü yaptırılması konusunda uyarıyor.

Öte yandan 2010'da diyabet tedavisine ve hastalığa bağlı ortaya çıkan komplikasyonlara 376 milyar dolar harcandı. Tip-2 diyabete bağlı hastaneye yatırılan hastaların maliyetinin diğer hastalara oranı daha yüksek. Bu hastaların hastaneye yatma ve hastanede kalma oranları çok yüksek.

Tip-2 diyabet, belirti vermeden ilerliyor

Diyabet, vücudun insülin üretememesi ya da insülini gerekli şekilde kullanamamasıdır. Tip-1 diyabet çocuk ve gençlerde; tip 2 ise yaşlılarda görülüyor. Tip-2 diyabet, genellikle obeziteye bağlı olarak ortaya çıkıyor. İnsülin direnci bulunan, kolesterol seviyesi ve hipertansiyonu yüksek kişiler risk taşıyor. Yorgunluk, sık tuvalete gitme, artan susuzluk ve açlık hissi, kilo kaybı, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesiyle kendini gösteren bu diyabet türü, bazı kişilerde belirti vermeden ilerliyor. Tip-2 diyabete bağlı körlük, inme, bunama, kalp ve dolaşım sistemi sorunları, böbrek iflası, ayaklarda enfeksiyon ve ülser, ishal, reflü ve sinir sisteminde hasar görülebiliyor.

Zaman