Diyanet: Kadını korumak asli vazifelerimizden

Diyanet: Kadını korumak asli vazifelerimizden

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu vazifenin Diyanet'in asli görevi olduğunu ifade etti...

İlyas Koç'un haberi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dün önemli bir protokole imza attı. Yapılan protokolle Diyanet'in töre cinayetleri ile kadına şiddete yönelik çalışma yapması planlanıyor. Bakan Fatma Şahin, protokolün kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini söylerken, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu vazifenin Diyanet'in asli görevi olduğunu ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında aile içi değerlerin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla bir protokol imzalandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konferans salonunda yapılan törende protokole, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin beraber imza attı.

Protokol ile aile yapısının ve değerlerinin korunması, gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak üzere ailenin güçlendirilmesi, aileyi ve aile içinde bireyi tehdit eden problemler hakkında toplumun duyarlı kılınması, koruyucu önleyici sosyal hizmetlerin etkinliğinin artırılması, aile kadın, çocuk, genç, yaşlı ve özürlü bireylerin bilinçlendirilmesi ile sosyal destek sistemlerinin güçlendirilerek problemlerin çözümüne katkı sağlanması amaçlanıyor.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Sorunların tamamı bilinçsizlikten cehaletten ve doğruların yerine yanlışların ikame edilmesinden kaynaklanıyor. Bir insan töre gereği diye kendi kız kardeşini vurabilecek kadar gözünü karartıp merhametten ve insanlıktan uzaklaşabiliyorsa böylesi bir canavar ruhu nasıl yetiştirdik diye kendimize sormak lazım. Özellikle din adamlarının ve milli eğitimin sorması lazım." dedi.

"Artık din hizmetleri sadece cami hizmetlerinden ibaret olamaz." diyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kadına karşı ayrımcılık, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, kadın ve çocuk istismarı, töre ve namus cinayetleri, küçük yaşta zorla evlendirmeler, engelliler, yaşlılar gibi alanlarda hizmet etmenin Diyanet'in asli görevleri içerisinde olduğunu söyledi.

Şahin: Kâğıt üzerinde kalmasın

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise protokolü çok önemsediklerini belirterek, "Kâğıt üzerinde kalan, salonlarda duran bir protokol istemiyoruz. Protokolün takipçisi olacağız, hayata dokunacağız." dedi. Şahin, "Şiddetle ilgili Peygamber Efendimiz'in Veda Hutbesi'ne baktığınız zaman bugün BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin çok daha üzerinde cinsiyet ayrımcılığının ve ırkçılığın olmadığı bir hutbeyi görüyoruz." dedi.

Diyanet'ten 5 aşamalı plan

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, beş aşamalı bir yol haritası ile hareket edeceklerini açıkladı. Görmez'in açıkladığı 5 aşamalı plan şöyle:

1. İlk olarak, bu tür konularda İslam dünyasında bazı insanlar yapmış oldukları yanlışlıkları dine onaylatma yolunu seçiyorlar. Bu önlenecek.

2. Dinî metinlerin doğru anlaşılması sağlanacak.

3. Dinin bu konulardaki olumlu ve müspet katkısı ifade edilecek. Bu noktada Hz. Ömer'in oğlu Abdullah'ın şu sözü yol haritası olacak: "Biz Peygamberimiz hayatta iken kadınlara yüksek sesle bile bağırmaktan korkardık. Aleyhimize ayet nazil olmasından endişe ederdik."

4. Cami içi ve dışında vaiz ve din görevlileri bu konularda bir farkındalık ve ortak bilinç oluşturacak.

5. Diyanet personeli bu işe öncülük edecek.

Zaman