Diyanet laik olur mu olmaz mı?

Diyanet laik olur mu olmaz mı?

Din işlerini dünyadan ayırmak diyanet'e mi kaldı?

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 'Diyanet laik olamaz' sözlerinin yerinde bir tespit olduğunu belirterek, Anayasa'nın 136. Maddesi'nde yer alan 'laiklik ilkesi doğrultusunda' ifadesinin dini bir kurumla çelişki oluşturduğunu söyledi.

1982 Anayası'nın garip uygulamalara neden olduğunu ifade eden Bayraktutar, "Bu anayasa artık ülkemizi taşıyamamaktadır. Yanlışlıklar, aksaklıklar her geçen gün biraz daha gün yüzüne çıkmaktadır. Diyanet gibi bir kurumu laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapar diyerek kısıtlamak bizatihi laiklik ilkesiyle çelişmektedir." dedi. Anayasa'nın 136. maddesinin laikliğin kendi orijinal anlam içeriğine aykırı olduğunu belirten Bayraktutar, "Laikliğin kendi anlam dünyasında devlet laik olur, dinin kendisi ve dini kurumlar laik olmaz. Dini kurum olarak Diyanet'in laik olması diye bir şey olmaz. Olur denirse, bu Diyanet'in kendi ayağına kurşun sıkması, kendini yok oluş sürecine sokması, kendini dünyevileştirmesi anlamına gelir. Böyle bir şey, kendi içinde mantıksız ve tutarsızdır." şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ciddi bir devlet kuruluşu olduğunu hatırlatan Bayraktutar, "Laik devlet yapısı içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı'na yer ve ihtiyaç vardır. Laiklik Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mevcudiyeti aleyhine bir gerekçe olamaz. Çünkü laik olan devlettir. Halkın çoğunluğu Müslüman'dır. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu halkı dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için vardır. İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden Diyanet İşleri Başkanlığı olmazsa olmaz bir devlet kurumudur. Onun için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verimli ve yararlı çalışmalarına herkes yardımcı olmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlerini laiklik ilkesi doğrultusunda yapması gibi dini bir kurumla zıt olan bu ifade yeni anayasada kesinlikle yer almamalıdır." açıklamasında bulundu.

Cihan