Diyanet: Şoktan ölürse yenmez
Diyanet İşleri Başkanlığı, şoklamayla kurban kesimine fetva veriyor.
İsmail Efe'nin Haberi
Diyanet İşleri Başkanlığı, şoklamayla kurban kesimine fetva veriyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ise hayvanın şok sırasında ölmemesi, yoksa eti mundar oluyor.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklar da hızlandı. İllerde vali başkanlığında kurulan kurban komisyonları, her şeyin usulüne uygun yürümesi, istenmeyen olaylar yaşanmaması için tedbirler alıyor. Diyanet de bir ibadet olan kurbanın İslâm'a uygun kesilmesi için çalışıyor. Bu çalışmaların arasında sertifikalı kasaplık kursları da var.
İzmir'in Buca ilçesinde açılan Küçük ve Büyükbaş Hayvan Kesim Elemanı Yetiştirme Kursu, 66 kişiye sağlıklı kesim sertifikası verdi.
Zaptetmesi zor olduğu için özellikle büyükbaş hayvanların şokla bayıltılarak kesilebileceğini belirten İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, şok sırasında ölürse kabul olmayacağını, ayrıca etinin de yenmeyeceğini vurguladı.
Kurban kesiminde dinî kurallara ve hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Müftü Acar, "Bunların sorumluluğu, başt kurbanlık sahibi olmak üzere kesen kişiye aittir." dedi.
Sertifikalı kasaplık kursları açtıklarını ifade eden Acar, "Kurbanlıkların bayıltılarak kesilmesi, acısını azaltmak maksadıyla caizdir. Bu işlem, hayvanın kurban olarak kesilmesine engel ayıplarından sayılmaz. 'Ayıp', kesim esnasında meydana gelen arızalar olmayıp hayvanda önceden mevcut olan ve emsaline göre değerini azaltan kusurlardır. Yine de hayvanın henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölmemesi gerekir. O durumda kurban olmayacağı gibi eti de yenmez." şeklinde konuştu.
Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek ise Halk Eğitim Merkezi ile birlikte sertifikalı kasap yetiştirmek için açtıkları kursun sonunda 66 kişinin sertifika aldığını söyledi.
Eğitimin et entegre kesim tesislerinde uygulamalı verildiğini anlatan Müftü Gülmek, derslerde kurbanla ilgili dinî kurallar, fetvalar, kesimin sağlık ve hijyen şartlarının öğretildiğini kaydetti.
Kursun 20 gün ve toplam 55 saat planlandığını anlatan Adem Gülmek, "Katılanlara Veteriner Hekim Orhun Tankun tarafından hayvan hastalıkları, kesim şekilleri, et parçalama ve saklama kuralları anlatıldı. Biz de dinî yönünü aktardık. Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmaya öncülük ettiğimizi düşünüyorum." diye konuştu.