Diyanet'in camii, yeni camilere örnek olacak
Bir yıl içinde ibadete açılması planlanan camiide, günümüz ihtiyaçlarının da düşünülmüş olması dikkat çekiyor
Ünal Livaneli'nin haberi
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir yıl içinde ibadete açılması planlanan camiinde, günümüz ihtiyaçlarının da düşünülmüş olması dikkat çekiyor. Caminin bünyesinde çocuk oyun oynama, bebek emzirme, bayanlar için abdest alma, dinlenme salonları yer alıyor. Yağmur sularını bir depoda toplayıp bahçe sulamasında kullanma, asansörler ve 2 bin araçlık otopark camiyi ayrıcalıklı kılıyor.
-Ankara'da yapımı süren Diyanet İşleri Başkanlığı Camii, hem mimarisi hem de modern hayatın gereklerine cevap verebilecek özellikleriyle dikkat çekiyor. İç mimari proje çalışmaları süren camide şehir yaşamında en çok ihtiyaç duyulan çocuk oyun ve emzirme odası, bayanlar için ayrı abdest alma yeri, dinlenme salonu bulunuyor. Aileler namazlarını kılarken, evlatları çocuk oyun odasında uzman gözetiminde oyun oynayacak. Neoklasik Türk-İslam mimarisinin simgesel özelliklerini barındıran camide engellilerin ve diğer cemaatin üst katlardaki mahfellere çıkması için 6 adet asansör mevcut. Minareye çıkmak için de asansörler var. Mabet çevreci özelliği ile de dikkat çekiyor. Kubbeden aşağıya inen yağmur ve kar suları, döşenen borularla sarnıca taşınacak ve bahçe sulamada kullanılacak. Protokol cenazelerinin Kocatepe'den bu camiye kaydırılarak, Kızılay'ın yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Caminin 2 bin araçlık otoparkı da şehrin trafiğini rahatlatacak.
Caminin proje mimarı Salip Alp'in Diyanet İşleri Başkanlığı Camii için hazırladığı proje, birçok proje arasından birinci seçilmiş. Salim Alp, geleneksel Osmanlı mimarisinden esinlenerek, modern bir cami tasarladığını belirtiyor. Alp, camide iki adet 30 kişilik, dört adet 15 kişilik asansörler bulunduğunu asansörlerle otoparktan üst katlara çıkılabildiğini söyledi. 50 yıl önce çizilen tek tip projelerle Anadolu'da cami yapımın hâlâ sürdüğünü söyleyen Alp, bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Dinî ve Sosyal Hizmet Vakfı işbirliğiyle 2008 yılında yapımına başlanan cami, Eskişehir yolu üzerindeki 23 bin 125 metrekarelik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en modern camisi olarak bilinen mabedin kapalı alanında 6 bin kişi namaz kılabilecek. Açık alanlarla birlikte aynı anda namaz kılabileceklerin sayısı ise 20 bini bulacak. 6 katlı caminin yer altında inşa edilen 4 katında, 2 bin araçlık otopark yer alıyor. Sincan, Etimesgut tarafından gelenler araçlarını buraya park ederek, metro ile iş yeri ve okullarına gidebilecek.
Camiye çocuklarıyla gelen aileler de unutulmamış. Çocuklar, oyun odasında oyuncaklarla oynayabilecek. Daha önce dışarıda çok sıkıntı yaşayan anneler, emzirme odasında bebeklerinin karnını kolaylıkla doyurabilecek. İçinde balıkların yüzeceği, üzeri camla kapatılacak dev bir havuz ise şimdiden ilgi odağı olacağa benziyor. Modern caminin 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Zaman