Diyanet'ten Kur'an için yaş sınırına tepki
Kur’an kurslarına 12 yaş sınırının 28 Şubat sürecinin yasağı olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz; “Bu yasak yeniden gözden geçirilmeli” dedi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, yaz Kur’an kurslarının 27 Haziran Pazartesi günü başlayacağını belirtti. Kursların 2 dönem halinde 26 Ağustos’a kadar devam edeceğini anlatan Yılmaz, yaz Kur’an kurslarını “ilk ve ortaöğretim çağında bulunan öğrencilerle Kur’an kursu öğreticileri ve cami hocalarının buluşması hareketi” olarak tanımladı.
“YAZ KUR’AN KURSLARINDAKİ YAŞ SINIRINI ANLAMAK ZOR”
Kur’an kurslarındaki 12 yaş sınırını da eleştiren Yılmaz, yasağın “zorlama” olduğunu belirtti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bu yasak olağanüstü bir dönemde alınmış bir karardır. 28 Şubat sürecinin bir ürünüdür. Bunun yeniden gözden geçirilmesi, bu özgürlük ortamında böyle bir yasağın olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin çocuklarını dini eğitim aldırabilecekleri ortamlara rahatça götürebilmesi gerekir. Batıda insanlar çocuklarını kiliselerin kreşlerine gönderiyorlar, kendi dinlerinde eğitim alabilsinler diye umut ediyorlar. Bizde 12 yaş sınırını ise anlamak çok zordur. Ayrıca neden 12 yaş. Reşit olması aranıyorsa 18 olmalıdır. Yani bunu anlamak çok zordur. Oysa çocuklar 12 yaş altında ilgili oluyorlar. Özellikle 3 ve 4. sınıflarda çocuklar bu kurslara gitmeyi çok istiyorlar. O ortamda bulunmak istiyor. Bu engel kaldırılmalı.”
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak zaman zaman şifai taleplerini yetkililere ilettiklerini anlatan Yılmaz, “Bu tür kararları biz vermiyoruz ama şahsi olarak düşüncem böyle bir uygulama çok insani görülmemektedir. Anlamsızdır. Çocuklar yaz okullarına, baleye, yüzmeye gidiyorlar. Elbette gidecekler. Ama bunlar serbestse bu kurslar da serbest olsun. Bizim derdimiz buraya gelmek isteyenlerin böyle bir sınırlamayla karşılanmaması” diye konuştu.
“HER YIL ÖĞRENCİ SAYISI ARTIYOR”
Başkanlığın, son yıllarda Kur’an kurslarına yönelik eğitimleri daha da etkin hale getirmesiyle her geçen yıl kurslara katılan öğrenci sayısının arttığını dile getiren Yılmaz, eğitim yerlerinin kurslara göre hazırlanması, din görevlilerinin, imamların motive edilmesi sonucunda çok sayıda öğrencinin kurslara katıldığını ifade etti. İmamların yazın izne ayrılması gibi sebeplerden dolayı kurslara gelen öğrenci sayısının 4-5 yıl öncesine kadar az olduğunu belirten Yılmaz, imamların motive edilmesi ve ek ders ücreti gibi uygulamalarla kursların daha sistematik hale geldiğini anlattı.
Kur’an kurslarında sadece Kur’an okuma eğitimi verilmediğini, buralarda ibadet, itikat ve ahlak bilgileriyle Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in hayatıyla ilgili dini bilgiler de verildiğini hatırlatan Yılmaz, Kur’an kurslarının çocuklar için de cazip hale gelmesi için birtakım taleplerde bulunduklarını söyledi.
Akit