Doğa güzelliği ve tarihî köprüleri ile keşfedilmeyi bekleyen "Teke Deresi"

Doğa güzelliği ve tarihî köprüleri ile keşfedilmeyi bekleyen "Teke Deresi"

Murat Nehri'ne yakınlığı ile keşfedilmeyi bekleyen Teke Deresi yetkililerden ilgi bekliyor.

Elâzığ'ın Palu ilçesi ile Beyhan Beldesi arasında bulunan, yeşilliği ve akan suyu ile görenleri cezbeden Teke Deresi, tarihi köprüleri ile de kendinden söz ettiriyor.

Roma döneminden günümüze kadar Teke Deresi üzerinde 4 köprünün inşa edildiğini, ancak Roma dönemine ait olan köprünün sadece 2 ayağının ayakta kalabildiğini belirten Sanat Tarihçisi ve Arkelog Sedat Siraçoğlu şunları ifade etti:

Bulunduğumuz bölge Palu'nun doğu tarafında bulunan ve Teke Deresi olarak adlandırılan bölgedir. Kevank Köyünden gelen suyun Murat Nehri ile birleştiği alandır.

Burası tam bir doğa harikasıdır. Bu Doğa harikasının olduğu bu yerde karşımıza çeşitli dönemlere ait köprüler çıkmaktadır. Bu köprüler Roma döneminden günümüze kadar 4 tanedir. Hem Doğa güzelliği ile hem de tarihi geçmişiyle burası gerçekten görülmesi gereken mükemmel bir yerdir.

Burada yapmış olduğumuz çalışmalarda şu arkamda görmüş olduğunuz tek gözlü iki ayağı kalmış köprü Roma döneminde inşa edildiğini ve birkaç kez yıkılıp tekrar yapıldığını düşünüyoruz. Ama bu köprünün Osmanlı döneminde kullanıldığı kesindir, bu konuda herhangi bir şüphemiz yoktur.

Bu üzerinde oturmuş olduğum alan ise köprünün güvenliğini sağlamak için yapılmış bir derbent olduğunu düşünüyorum. Bu derbentler, yolun güvenliğini sağlayan karakollar konumundaydı. Ya da söz konusu alanın köprüye ait bir platform olarak kullanıldığını var sayıyorum. Söz konusu bu alanın yapılan yol çalışması dolayısıyla bir kısmının ortadan kaldırıldığını görüyoruz.

Bu iki önemli yapıtın yanında hemen karşımızda 1940'lı yıllarda yapılmış olan demiryolu köprüsünü görüyoruz. Altı gözlü olarak inşa edilmiştir. Hemen demiryolu köprüsünün yanında da 10 yıl öncesinden karayolları tarafından yapılmış köprüyü görüyorsunuz.

Doğa ve tarihi köprüler ile iç içe yoğrulmuş olan alanın turizme açılması gerektiğini vurgulayan Siraçoğlu, "Teke Deresi/Vadisi, dik yamaçların olduğu bir vadiden oluşmaktadır. Arka tarafı ise sarp kayalıklardan meydana gelen bir güzelliğe sahip bir mekandır. Bu vadinin kendi doğal güzellikleri ile beraber tarihi köprüleri ile değerlendirilip turizme açılması gerekmektedir. Burada herhangi bir çalışma yapılmamasına rağmen birçok turistin geldiğini hatta yaz aylarında yer bulmakta sıkıntı çekildiğini biliyoruz." dedi.

Teke Deresi'nin Palu, Kovancılar ve Karakoçan ile çevre illerden gelenlerin akınına uğradığını dile getiren Siraçoğlu, "Hem burada piknikleri yapıyorlar hem de Murat Nehri'ne girip yüzüyor ve balık yakalıyorlar. Karayolları Genel Müdürlüğünün köprü ve yolları onarma noktasında özellikle bahsini etmiş olduğum Roma dönemine ait olan bu köprünün restore edilmesini ve onun arkasında olan köprünün de aslına uygun bir şekilde tekraren yapılmasını istiyoruz. Ayrıca burada bir çevre düzenlemesinin yapılmasını yetkililerden ve talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.