Doğu’da kal teşviki

Doğu’da kal teşviki

Atama döneminde Doğu ve Güneydoğu'ya giden öğretmenlerin görev bölgesinde kalması için, başta ücret olmak üzere çeşitli teşviklerle ilgili çalışma yapılıyor...

erör sebebiyle Doğu illerine giden ancak uzun yıllar kalmak istemeyen öğretmenlerin teşvik edilmesi için çalışma başlatıldı. Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri başta olmak üzere, sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerdeki öğretmenleri hizmet içi eğitim gerekçesiyle geri çeken Bakanlık, bölgenin öğretmen sıkıntısına çare olacak düzenlemeyi hızla hayata geçirecek. Her yıl yapılan atamalarda aslan payını Doğu ve Güneydoğu illerine veren Bakanlık, bu atamalarla bölgenin açığını kapatmasına rağmen, atananların eş durumu ya da sağlık gibi sorunları gerekçe göstererek batı illerine tayin istemelerine çözüm için harekete geçti.

FARKLI ÜCRET ÖDENECEK

Bölgeye atanan öğretmenlerin en az 4 yıl aralıksız tayin talebinde bulunmadan görevine devam etmesini hedefleyen Bakanlık, okullarda uzun süreli çalışmasının özendirilmesi amacıyla öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarını yeniden belirleyecek. Bu kapsamda farklılaştırılmış ücret modeli uygulanacak ve öğretmenlerin normal maaşları dışında bölgeye ve hizmet yılına göre değişen ilave ücret alması sağlanacak. Bakanlık, tecrübeli öğretmenlerin bölgede görev yapması için ayrı bir uygulamayı daha başlatmayı planlıyor.

Tecrübeli öğretmen Batı yeni mezunlar Doğu illerinde

Milli Eğitim Bakanlığı personel kayıtları, en az tecrübeye sahip öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yaptığını gösterdi. Çalışan profilini ortaya çıkaran listeye göre öğretmenlerin yaklaşık yüzde 25'i 5 yıldan, yüzde 20'si ise 20 yıldan fazla tecrübeye sahip bulunurken, yüzde 45'inin 11 ile 20 yıl arasında çalışması olduğu ortaya çıktı.
Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde 0-5 yıllık öğretmen oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Buna rağmen Şırnak ve Hakkari'de öğretmenlerin yaklaşık yüzde 90'ının; Ardahan, Muş, Ağrı illerinde ise yüzde 80'inin 5 yıldan daha az tecrübeye sahip olduğu belirlendi. Öte yandan 0-5 yıllık öğretmen oranının Bitlis’te yüzde 76, Siirt’te yüzde 73, Iğdır’da yüzde 70 ve Kars’ta yüzde 69 olarak belirlendi.

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum