Dört elif hat sanatı için biraraya geldi
Onları Bursa'da geleneksel sanatların Dört Elif'i olarak tanıyorlar. Ebru, hat, tezhip ve naht yapan genç sanatçılar aynı atölyede çalışıyor.
Gülizar Baki'nin haberi
Dört Elif, ilk ortak sergilerinde 4 geleneksel sanatı bir arada kullanarak yaptıkları birbirinden güzel eserleri sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergi 25 Nisan'da İstanbul'a geliyor.
Bursa'da Ulucami'nin az ötesinde tarihi Irgandı köprüsü üzerindeki ahşap dükkanlardan birindeyiz. Küçük odada bir masa ve duvarlarında onlarca tablo var. Masa başında hummalı bir çalışma... Ebru teknesi kuruluyor, kalemler diziliyor, boyalar açılıyor. Köşede elif gibi incecik bir hanımefendi ahşap oyma masasının üzerinde naht yapıyor. Yani ahşap oyma sanatını icra ediyor. Diğeri ebru, sonraki tezhip, bir başkası da hat. Bu genç kadınların geleneksel sanatları icra etmesinin yanında başka bir özellikleri daha var. Dördünün de adı Elif. Yolları aynı atölyede Bab-ı Nûn Gelenekli Sanatlar Atölyesi'nde kesişmiş. Aynı yıllarda ders almaya başlayan dört Elif, atölyedeki herkesin mevzusu olmuş. Elif diye seslenen herkese 4 kişi birden cevap veriyor çünkü. İlginçtir artık atölyede 7 Elif var. "Dört Elif Miktarı" sergisinin hazırlıkları başladığında ise dört kişilermiş.
Sergi için bir yıl çalışmışlar. Elif'le ilgili beyitleri, ayetleri derlemişler. Hat, tezhip, ebru ve nahtı bir arada kullanabilecekleri kompozisyonlar hazırlamışlar. Herkesin bireysel eserlerinin yanı sıra daha çok birlikte eserler yapmışlar. Ziyaretçileri Elif'le başlayan ve Elif'le biten bir sergi bekliyor. Bursa Teyyare Kültür Merkezi'ndeki sergi bugün bitiyor. 25 Nisan'da ise İstanbul'da Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde olacaklar. Merak edenler 5 Mayıs'a kadar sergiyi gezebilir, hayata dört elif miktarı mola verebilir.
MOBİLYA ATÖLYESİNDE BÜYÜMÜŞ
Elif Başhan (24), Bursalı mobilyacı bir ailenin kızı. Babasının mobilya atölyesinden dolayı ahşabı biliyor. Önce hattat Mahmut Şahin'den hat dersleri almış. Sonra naht yapmaya başlamış. Naht hocası Hüseyin Avni Kabaçalı, baba mesleği dolayısıyla ahşabı bildiği için nahtı kolay öğrendiğini söylüyor. Başhan'ı hat öğrenmesi için babası teşvik etmiş. Naht ise kendi seçimi. Severek yaptığını söylüyor.
Boyar elif elif diye
Bursa'da doğan Elif Birkan (27), liseden sonra tezhip yapmaya başlamış. 2008 yılından beri de Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Atölyesi'nde Muhammed Mağ'dan ders alıyor. Onun da bir öğrencisi var. Serginin Türkiye için bir ilk olduğunu düşünüyor. Sergi için birçok eseri ortak yapmışlar.
Hattı dedemin takvimlerinde gördüm
Elif Gürkan Yeşilırmak (27), 8 yıldır hatla ilgileniyor. Mahmut Şahin'in öğrencisi olan Yeşilırmak icazet almaya hak kazanmış. Hattı dedesinin duvarından eksik etmediği hatlı takvimlerinde görmüş ilk. Onları izleyerek uykuya dalarmış. Sonra bulduğu ilk fırsatta hat öğrenmeye başlamış. Tezhip ve ebru dersleri de alan Yeşilırmak kurulduğundan beri Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Atölyesi'nde çalışıyor. Sergi fikri Yeşilırmak'tan çıkmış: "Biri Elif deyince dördümüz birden bakıyorduk. Aslında dezavantajı avantaja dönüştürdük. Neden olmasın dedim. Hepimiz farklı sanat dallarıyla uğraşıyoruz. Bir yıl bu sergi için çalıştık. Güzel şeyler ortaya çıktı. "
Babam sayesinde ebru yapıyorum
Elif Kara Yıldız (27), 4 yıldır ebru yapıyor. Daha önce 3 yıl tezhip yapmış. Aynı zamanda Orhangazi Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu'nda kudüm çalıyor. Onu musikiyle tanıştıran babası. Kardeşi de ney üflüyor. Sergiyi gezmeye gelenler ona "Gerçekten hepinizin adı Elif mi? Takma ad olarak kullanan var mı?" diye soruyor. Yıldız, serginin gördüğü ilgiden memnun.
Zaman