Dünya barışı için Risale-i Nur buluşması
Bu yıl 6. kez düzenlenen Risale-i Nur Kongresi’nde ‘İslam Toplumları ve Dünya barışının geleceği’ konuşuldu.
Seda Çakmak'ın haberi
Risale-İ Nur Enstitüsü’nün Bediüzzman Haftası etkinlikleri kapsamında organize etiği 6. Risale-i Nur Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşenen panelle tamamlandı. Mümtazer Türköne yüzyıl önce bir toplum önderinin söylediklerinin sadece bir düşünürün öngörüsü olmadığını söyledi. Bunun geleceği inşa etme faaliyeti olduğunu söyleyen Türköne, “Bu toplumun aktığı istikametin köklü bir değişime sevketme iradesidir. Bizler bugün bu iradenin meyvelerini tadıyoruz” dedi.
Kapitalizm yerine özgürlük
Star yazarı Cemil Ertem de Said Nursi’nin bugünün hürriyetini anlattığını söyledi. Ertem, şunları kaydetti: “Bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çok önemli değişiklikler oluyor. Artık bu toplumların Amerika’nın hegemonyasının dışına çıktığını görüyoruz. Tam da bu noktada Bediüzzaman Said Nursi’nin ‘İnsanlık kapitalizmi aşarak özgürlüğe doğru gidiyor’ dediği yerdeyiz. Bugün İslam ülkelerinin talep ettiği hürriyet, yüzyıl öncesinde Said Nursi tarafından dile getirilmiştir. İslam ne El-Kaide, ne de Şeyh Galip’tir. Bu anlamda Said Nursi’nin söyledikleri bir evrensel öğreti olarak karşımıza çıkıyor.”
Prof. Dr. Ahmet Battal ise “İslam dünyasında yaşananlar fıtri bir hürriyet isteğidir. Said Nursi, ‘Ekmeksiz yaşanır ama hürriyetsiz yaşanmaz’ demiştir. Neden Türk aydını bunu fark edemiyor”diye konuştu.
Nursi’ye göre hürriyet Prof. Dr. Doğu Ergil de “Said Nursi hür olmayan insan ne siyasi olarak, ne de üretici olarak gelişir diyor. İslamiyet maddi kılıç ile değil, manevi kılıç ile elde edilecek. Kendimize ışık arıyoruz. Işıklardan biri olarak karşımızda Said Nursi ve söyledikleri duruyor” dedi.
Star