Dünyanın ırkçılık haritası! En ırkçı ülkeler

Dünyanın ırkçılık haritası! En ırkçı ülkeler

İsveçli iki ekonomist, ekonomik özgürlüğün insanları daha ırkçı mı yoksa daha hoşgörülü mü yaptığını belirlemek için bir araştırma yapmak istedikler. İşte sonuçlar;

irkci.jpg

 

İsveçli iki ekonomist, ekonomik özgürlüğün insanları daha ırkçı mı yoksa daha hoşgörülü mü yaptığını belirlemek için bir araştırma yapmak istediklerinde, ekonomik özgürlüğü nasıl ölçeceklerini biliyorlardı ancak ülkenin ırksal hoşgörüsünü ölçmenin yeni bir yolunu bulmak zorundaydılar. On yıllardır küresel tavır ve düşünce eğilimlerini ölçen ve dünya üzerinde bilim insanlarının bağlı olduğu İsveç merkezli World Values Survey adlı ağın arşivine başvurdular.

Ve araştırmaları için gerekli datayı, söz konusu ağın arşivindeki bir soruya verilen yanıtta buldular. World Values adlı araştırma ağının dünyanın 80 ülkesinde insanlara, ‘Nasıl bir komşu istemezsiniz?’ sorusuna verilen yanıtlarda… Bazı insanlar, bu sorunun yanıt listesi içindeki ‘başka ırk ve kökenden insanlar’ seçeneğini seçmişti. Ve söz konusu iki ekonomist, ‘başka ırk ve kökenden komşu istemeyenlerin’ oranının yüksek olduğu ülkeleri ırkçı ülkeler, az olan ülkeleri ise ırksal hoşgörüye sahip ülkeler olarak nitelendirdi.

Dünyanın ırkçılık haritasına bakmadan önce üç uyarı:

– Bazı kişilerin bu soruya yanıt verirken gerçeği söylememiş olma olasılıkları yüksek. Özellikle, ABD ve Avrupa gibi ırkçılığın gündem olduğu bölgelerde, eğitimli kişilerin bu tür eğilimlerini özel yaşamları dışında konuşmama eğilimini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

– Araştırmanın, birçok sosyal bilim metriği gibi dolaylı olduğu ve gerçeği birebir yansıtacak mükemmelikte olmadığı açık.

– Irkçılığın oranının sadece tek bir soruya verilen yanıta göre belirlendiği de gözönünde bulundurulmalıdır.

Eğer bu araştırmanın verilerini baz alacak olursak Ürdün ve Hindistan, ırksal hoşgörüsüzlükte dünyanın en uç ülkeleri. 81 ülke arasından sadece bu iki ülkede ‘başka kökenden komşu istemeyen’ oranı yüzde 40’ın üzerinde. Washington Post’un haritasından daha anlaşılır şekilde görüleceği üzere Ortadoğu ve Asya ülkeleri en ırkçı toplumlara sahip. Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde her üç kişiden biri başka kökenden bir komşu istemediğini belirtiyor. Asya’nın Filipinler ve Endonezya gibi farklı etnik topluluklar barındıran ülkeleri de ırkçı ülkeler arasında yer alıyor.

Asya’da araştırmacıları en şaşırtan sonuç ise Güney Kore’den. Gelir ve eğitim düzeyi oldukça yüksek Güney Kore’de her üç kişiden birinin ‘başka kökenden komşu istememesi’ ekonomistler için dikkat çekici bir sonuç oldu. İkinci şaşırtıcı sonuç ise  sık sık iç çatışmalara sahne olan Pakistan’da, ‘başka kökenden komşu istemiyorum’ diyenlerin oranının sadece yüzde 6.5’ta kalması oldu. Yani bu orana göre Pakistan halkı ırksal olarak, Almanlar ve Hollanda’lılardan bile daha hoşgörülü.

Fransa ise yüzde 22.7 oranıyla Avrupa’nın en hoşgörüsüz ülkesi olarak dikkatleri çekiyor. Fransa’dan sonra Avrupa’nın en ırksal hoşgörüsüz bölgesinin birçok etnik çatışmaya sahne olmuş Balkanlar olması ise şaşırtıcı değil.

Dünyanın en hoşgörülü ülkeleri ise bazı Latin Amerika ülkeleri ile İngiltere, Avustralya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi Anglo-Sakson ülkeler. Latin Amerika’da en ırkçı ülke ise Venezuela. Bunun muhtemel nedeni ise ülkedeki gelir adaletsizliğinin ırksal hatlarla belirlenmesi. Dominik Cumhuriyetindeki ırksal hoşgörüsüzlüğün kaynağı ise Haitili göçmen problemi.

Amerika Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.