E-ticarete atılmak için Amerika’da olmaya gerek yok, cesaret yeterli
İnternet kullanıcılarının artmasıyla yatırımcılar için bu alan çok daha cazip hale geldi. Birçok girişimci işini internete taşıyarak büyük cirolu şirketler kurdu.
Kenan Mehmetzade'nin haberi:
Yemeksepeti.com, limango.com, idefix.com, fiyat kıyaslama sitesi enuygun.com, satıcı ile alıcıyı buluşturan sahibinden.com bu girişimcilerden sadece birkaçı. Elektronik ticaret (e-ticaret) olarak nam salan söz konusu sektörde tutunmak için Amerika tecrübesine ya da Boğaziçi Üniversitesi mezuniyetine gerek kalmadığını belirten enuygun.com’un kurucusu Çağlar Erol, girişimci olmak için cesareti ve sermayeyi yeterli görüyor. Türkiye’de e-ticaretin öncüsü olan isimler, ‘E-ticaretin Dâhileri Anadolu’da’ başlığıyla Afyonkarahisar’da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Bölgedeki işadamları ve öğrencilerle tecrübelerini paylaşan sektör temsilcileri katılımcılarla tecrübelerini paylaştı. Çağlar Erol, ‘internet üzerinde iş yapmak isteyenlere kendinize ve fikirlerinize güvenin’ tavsiyesinde bulundu. Zirvenin diğer bir konuşmacısı NG Hotels & Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür ise şu an Amerika’da internet üzerinden satışın toplam ticaretin yüzde 11’ini oluşturduğunu söylerken, “Türkiye’de bu oran yüzde 1 seviyelerinde. Türkiye 30 milyonu aşan kullanıcısıyla, dünyanın en büyük 12. internet pazarı konumunda. İnternet kullanımı ortalama her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüyor. Türkiye’de her 5 kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor. Birkaç sene içerisinde Türkiye’de e-ticaret hacminin 50 milyar TL seviyesine ulaşması öngörülüyor.” dedi.
Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın da internet sektörünün İstanbul’un tekelinde olmadığını kaydederek, “Bursa, İzmir ve Kayseri gibi diğer şehirlerden de ciddi siparişler alıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde başarılı e-ticaret girişimlerinin Anadolu kentlerinden de çıkacağına inanıyorum.” dedi. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, yılda 3 milyon kişinin internet üzerinden iş aradığını kaydetti. Bunların yarısının kariyer.net’i tercih ettiğini söyleyen Azoz, en büyük rakiplerinin tanıdık vasıtasıyla iş arayanlar olduğunu söyledi. Azoz’un verdiği bilgiye göre, torpille iş bulanların oranı yüzde 60. PayPal Türkiye Ülke Direktörü Kıvanç Onan, 3. parti ödeme sistemlerinin yeni yeni Türkiye’ye adapte olduğunu, Türkiye’de ise 1,6 milyon PayPal kullanıcısı bulunduğunu söyledi. Onan, Türkler olarak toplumun alışverişi çok sevdiğini, ancak bedelini ödemekten nefret ettiğini söyledi. PayPal’ın 118 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip olduğunu aktaran Onan, bu rakamın dünya e-ticaret hacminin yüzde 20’sine denk geldiğinin altını çizdi. Sahibinden.com Genel Müdürü Burak Ertaş, sayfa gösterimi açısından Facebook ve Google’dan sonra 2,7 milyar aylık rakamla Türkiye’deki 3. büyük internet sitesi olduklarını aktardı. Ertaş, internet şirketi olmalarına rağmen çok fazla offline işlerinin olduğunu ve büyümenin kaynağının insan faktörü olduğunu ifade etti. Zirveye katılan ile tecrübelerini paylaşan Limango Satış Direktörü Gülfem Toygar, online alışveriş sitelerinde en çok satılan ürünün ayakkabı olduğunu, İdefix Genel Müdürü Mehmet İnhan ise en çok diyet kitaplarının satıldığını söyledi.
Zaman