Eczacı sokakta halk kuyrukta
SGK'nın hazırladığı ve ilaçların yüzde 70 ucuzlamasını sağlayan kararname yürürlüğe girerken Türkiye genelinde 24 bin eczane de kepenk indirdi. Nöbetçi eczanelerin yetersizliği ve uzayan kuyruklar isehalkı mağdur etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan ve ilaçların yüzde 70 oranında ucuzlamasını sağlayan kararname dün itibariyle yürürlüğe girdi. Bu durumu protesto eden eczaneler de önceki akşam indirdikleri kepenklerini açmayarak daha önceden duyurdukları eylem planını dün devreye soktu. Tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul genelinde de saat 09:00'da açılması gereken eczaneler kapalı tutulurken sadece Eczacılar Odası tarafından belirlenen nöbetçi eczaneler açık kaldı. Eczacılar eczanelerine astıkları "Bugün kapalıyız yarını bilmiyoruz!" yazılı afişlerle vatandaşların dikkatini çekmeye çalıştı.
VATANDAŞ BEKLEMEDE
Eczacıların kepenk kapatma eylemi nedeniyle nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşandı. Eczanelerin kapılarına, 'Eczaneler can çekişiyor, Teker teker kapanacaktık hep beraber kapattık' yazılı dövizlerin asılması dikkat çekti. Eylem dolayısıyla özellikle büyük hastanelerin bulunduğu bölgelerdeki nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşandığı ve vatandaşların eczane önlerinde kuyruklar oluşturduğu görüldü. Eczane önünde ilaç almak için bekleyen vatandaşlar ise hastalarına ilaç ulaştırmakta zorlandıkları için sitem etti.
300 TANESİ AÇIK TUTULDU
İstanbul'da özellikle Çapa, Cerrahpaşa ve Haseki hastanelerinin bulunduğu hastaneler bölgesinde nöbetçi eczaneler dışında hiçbir eczane açılmadı. İstanbul Eczacılar Odası Bölge Temsilcisi Sehnaz Efeoğlu, vatandaşların eylem nedeniyle mağdur olmadıklarını ve nöbetçi eczane sayılarını arttırdıklarını açıkladı. Bölge temsilcileri olarak eczanelerdeki durumu kontrol ettiklerini kaydeden Efeoğlu, "Çapa'da, Cerrahpaşa ve Haseki'de 10'ar eczaneyi nöbetçi olarak açık tuttuk. İstanbul genelinde de 300 eczane nöbetçi olacak" diye konuştu.
İNDİRİMLER BAŞLIYOR
İlaç indirimleri dün hayata geçti. 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 TL'nin üzerinde olanlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak. Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için de iskonto oranı yüzde 23 olacak. Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlar ile orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. 2008 SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanırken, Tebliğ ile 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6.79 TL'nin altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3.56 TL'nin altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünlerine yüzde 23 iskonto uygulanmayacak.
Fiyatlarda düşüş yaşandı
Eczaneler ve SGK arasında yaşanan gerilime rağmen ilaçta indirimli fiyatlar dünden itibaren etikete yansıdı. Uygulamayla 20 liralık antibiyotik 13 liraya, 81 liralık astım ilacının fiyatı da 54 liraya düştü Eczacıların stok sorunu için İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası "Eczacılarımıza stoklarını eritebilmeleri için 76 gün süre tanındı. Buna rağmen 4 aralık itibariyle eczacılarımızın raflarında kalan stokların fiyat farkını ilaç firmaları karşılayacaklarını bildirdiler" açıklamasını yapmış ve fiyat indiriminin belirlendiği gibi yüzde 80'lere varmayacağının altını çizmişti. Yapılan açıklamada fiyatlarda en fazla yüzde 34 düşüş öngörüldüğüne de dikkat çekilmişti.Tokat, Kastamonu, Sivas, Aydın, Kocaeli ve diğer Anadolu illerinde de eyleme destek verilirken İzmir'de yüzde yüze yakın takılım oldu.
Bizleri piyasanın insafına bıraktılar
Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından düzenlenen kepenk kapatma eylemi yöneticilerin katılımıyla Çukurambar Natura Eczanesi'nde başlatıldı. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı açıklamada, 320 tane delegelerinin olduğunu belirtti ve demokratik bir ortamda olabilecek her şeyi tartışacaklarını vurgulayarak, "Neler olabilir, her şey olabilir, burada 7 bin eczane sadece piyasanın insafına terk edilerek ortadan kaldırılıyorsa, bunun da sonu gelmeyecekse, 2004'ten bu yana aynı yöntemlerle üstümüze geliniyor. Bunlardan da bir sonuç alınamadığı görülüyor, demek ki bu işler devam edecek. Onun için biz burada ciddi bir karşı duruş hep birlikte örgütleyeceğiz. Bu hararet ve hareket içinde her sonuç çıkabilir.11-12-13 Aralık bizim için tarihi bir öneme sahip bir kongre" Çolak, "Sözleşmeden doğan onlarında hakları var bizimde haklarımız var. Tek taraflı anti demokratik bir biçimde çözüm söz konusu değil. Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç var ama bunların hepsine değil sadece 3 bin kadarına uygulanabilecektir” yorumunda bulundu.
Talepler farklı tepkiler karşılıklı
Binlerce eczacı dün, "Meslek hakkımızı istiyoruz" sloganlarıyla Taksimde biraraya gelerek düdük ve ıslıklarla protesto gösterisi düzenledi. Beyoğlu Tünel'de bir araya gelen ve İstiklal Caddesi boyunca sloganlar atan eczacılara nöbetçi oldukları gerekçesiyle görevlerinin başında bulunan bazı eczacılar, grubun geçişi sırasında alkışlarıyla destek verdi. Grup adına konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, "Bizi halkı mağdur etmekle suçlayan Sağlık Bakanı, bugün asıl kendileri halkı mağdur ediyor. İlaç provizyon sistemi durma noktasına geldi. Nöbetçi eczanelerimiz vatandaşlara ilaç veremiyor" dedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise SSK'nın sorunlarının serbest eczanelerden ilaç almaya başladıkları günden beri arttığını belirterek, ” Son 5 yılda 200'den fazla ilaç fiyat düşüşü yaşandı. Eczacılık hizmetini sürdüremeyecek noktaya getirildik” dedi
Bakan uyarmıştı ama hastalar mağdur edildi
Nöbetçi eczaneler dışında ilaç satışı yapmayan eczaneler, acil ilaç ihtiyacı duyan vatandaşları zor durumda bıraktı. Eczanelerin kapalı olacağından haberi olmayan bazı vatandaşlar, ilaç almak için geldikleri eczanenin kapalı olması karşısında şaşkınlık yaşadı. Nöbetçi eczanelerin de kendilerine uzak yerlerde bulunduğunu belirten hastalar, eczanelerin bu uygulama ile insan sağlığını hiçe saydığını iddia etti. Çevredeki çok az sayıda açık olan nöbetçi eczanelere koşan vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturarak izdihama neden oldu. İnci Saruhan adlı vatandaş, eylem yapmak yerine masa başında anlaşılarak halkın mağdur edilmemesi gerektiğini söylerken, Adil Işık ise eczacıların eylem yapma hakkı olduğunu ancak halk sağlığının daha önemli olduğunu, yapılanın hastalara büyük bir eziyet olduğunu dile getirdi.
'FESHEDERİZ' DENMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Protestolar yüzünden vatandaşlar mağdur edilirse sözleşmeleri feshederim" uyarısını yapmıştı. Dinçer, "Bizim yaptığımız mutabakatta ilaç sanayinin fiyatların düşmesinden kaynaklanan eczacıların zaarlarını telafi etme sözü var" yorumunu yaparak şunları söylemişti: “Eczane stoğunda biriken yüksek maliyetli alınmış ilaç için ilaç üreticilerini tutarı ne olursa olsun zararı ödemeye çağırdık. Mutabakat önemli.”
815 milyon TL'lik gelir kaybolacak
Türkiye'deki 24 bin eczanenin 12 bini, 50 bin TL'nin altında ciroya sahip.
Türk Eczacılar Birliği bilgilerine göre geçen yıl 775 eczane kapandı.
24 bin eczacının ilaç sektöründen aldığı pay 3,6 milyar TL
Tasarruf tedbirleriyle bu pay 815 milyon TL (yüzde 22) küçülecek.
SGK küçülmeyi 1,52 olacağını düşünüyor.
SGK, 2008'de brüt 14 bin TL olan eczane karlılığının brüt 17 bin TL'ye çıktığını iddia ediyor.
Eczacılar, 'Karlılığın 17 bin TL'ye çıkması için ortalama ciro 85 bin TL olmalı' diyor.
Avrupa'da ilaç payı gider olarak bütçede yüzde 15'lerde. Türkiye'de ise bu oran yüzde 44'ü buluyor
Bu yılın 34,7 milyar liralık sağlık bütçesinden yaklaşık 15,5 milyar lirası ilaca ayrıldı.
Yeni Şafak