Ali Erkan KAVAKLI
Eğitimde yeni yapılanma
Eğitimde yeni yapılanma, İmam-Hatip Liseleri, Kur’an Kursları ve Din eğitimi
İlköğretim ve liseler yeniden yapılandırılıyor. Sistem 4+4+4 şeklinde gerçekleşecek. Bu sistemde okulların yapılandırılmaya ihtiyacı var. Ülke gerçekleri dikkate alınarak özellikle meslek eğitimi verecek okullar yeniden ele alınmalıdır.
Üniversitelere öğrenci hazırlayan fen liseleri, Anadolu Öğretmen liseleri, Anadolu liseleri ilköğretim 5. sınıftan itibaren öğrenciyi almalı. Bu okullara öğrenci % 50 oranında not ortalaması ve % 50 oranında SBS puanı ile girmeli.
İMAM-HATİP LİSELERİ VE KUR’AN KURSLARI
İmam-hatip liseleri öğrenciyi 5. sınıftan itibaren almalı. İmam-hatip liseleri iki bölümden oluşmalı. Kur’an kursları, imam-hatip liseleri içinde yer almalı, imam-hatiplerin hafızlık bölümü açılmalı ve 5, 6, 7, 8. sınıflarda hafızlık eğitimi verilmeli. Kur’an ezberinin yanı sıra Arapça, Türkçe, hafıza teknikleri, spor gibi hafızayı geliştirici dersler olmalı ve öğrenci hafızlığa odaklanmalı. 9. sınıftan itibaren öğrenci, imam-hatip lisesi eğitimini takip etmeli.
Hafızlık ve Kur’an eğitimi, okullarda, pedagojik formasyona sahip eğitimciler gözetiminde yapılmalı. Tecrübeli hafızlar ve Kur’an kursu öğretmenleri bu okullarda istihdam edilmeli ve onların tecrübesinden faydalanılmalıdır.
İlahiyat fakülteleri ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, imam hatip liselerinin alanı sayılmalı. İmam-hatip lisesi mezunları üniversite sınavına girdiklerinde alanlarında ek puan alabilmeli. Öteki fakülteleri tercih ederlerse lise mezunları ile eşit şartlara sahip olmalı.
SEÇMELİ KUR’AN DERSİ KONMALI
Çocuklarımız, yaz tatillerinde camilerde Kur’an öğreniyor. Milyonlarca veli, yazın çocuklarını Kur’an öğrenmesi için camiye gönderiyor. Camilerde seviyeleri farklı öğrenciler bir araya geliyor, çocuklara verimli bir şekilde Kur’an öğretilemiyor. Her yıl çocuk, elif cüzü ve kısa sureleri öğreniyor, bir yıl sonra öğrendiklerini unutmuş bir şekilde camiye geliyor ve aynı eğitimi tekrarlıyor.
Yaz aylarında birçok veli izin kullanıyor, tatil yapıyor, Kur’an öğretimi sağlıklı yürümüyor. Okullarımızda satranç, bağlama vb. birçok ders veriliyor, Kur’an dersi de verilmeli.
Tüm okullara seçmeli ders olarak KUR’AN dersi konmalı. İsteyen veli çocuğuna okulda Kur’an dersi aldırabilmelidir. Cami köşelerindeki Kur’an eğitimi verimsizdir. Birçok imam bu konuda eğitim almış değildir, öğretmenlik bir sanat ve maharet mesleğidir.
Kur’an eğitimi mahir eğitimciler tarafından, gerekirse yazın da okullarda verilmelidir.
Yaz geldi, çocuğu nereye gönderelim telaş ve arayışından milletimizi kurtarmalı, çocuklarımızın ruhsal ve fiziki gelişimini dikkate alarak Kur’an ve din eğitimi verilmelidir.
OKULLARDA DİN ve DİL EĞİTİMİ
Okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilköğretim birinci sınıftan itibaren en az iki saat okutulmalıdır.
Toplumda gittikçe artan ahlaki bozulma öğretmenleri ve velileri endişelendirmektedir. Birçok veli, çocuğuna bilgi aldırmanın yanı sıra iyi bir ahlak kazandırmak istemektedir. Ahlakın kaynağı dindir. Bu sebeple din eğitimi, Almanya’da olduğu gibi, en az haftada iki saat olarak verilmelidir.
Din ve dil eğitimi erken yaşta başlamalıdır.
Din ve dil eğitimi çocuklarda zekâ gelişimini önemli ölçüde etkilemekte ve zekâ gelişimine geniş ölçüde yardımcı olmaktadır. Ergenlik çağına kadar din ve dil eğitimi en iyi şekilde verilmeli.
Ergenlik çağı sonrası din de dil de iyi öğretilemez.
Ergenlik çağına kadar çocuğun zihinsel gelişimi hızlıdır, bu döneme kadar öğrenme çok daha verimli ve kalıcıdır. Sonraki dönemlerde verilecek din ve dil eğitimi verimsiz olmakta, din eğitiminden beklenen netice alınamamakta, dil eğitiminde istenen beceri elde edilememektedir. Zira beyin, ergenlik dönemine kadar gelişimini önemli ölçüde tamamlamaktadır.
Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.